George Baker en zijn Lidl Brown Bag en de groupies die zichzelf autosportpers noemen

De mediaweek in Top & Flop

Wat er goed was en wat wat minder deze mediaweek. Deze week: Lidl overtroeft alle reclames waarin Little Green Bag klinkt, en de groupies in de autosportpers.

George Baker Beeld anp

Top

De hit Little Green Bag is 'wel in veertig, vijftig reclames' gebruikt, zei George Baker in een interview met de Volkskrant in 2015. Sinds deze week kan hij daar in elk geval nog een spotje bij optellen: dat van Lidl. En wij durven de stelling wel aan dat het de beste is. Met afstand.

Het begint al met het openingsshot: de voetstappen van George Baker (echte naam: Hans Bouwens) in slowmotion, terwijl de uit duizenden herkenbare baslijnt klinkt. Een verwijzing naar de beroemde wandelscène van Reservoir Dogs, de film die het liedje in 1992 een cultstatus bezorgde.

'Putting bread in a bag, in a Lidl Brown Bag', zingt Baker, waarmee meteen het idee achter de campagne duidelijk is. Daarna volgt op de melodie een opsomming van de verschillende broodsoorten uit het assortiment, waarbij 'chocolate bread' rijmt op 'pistolet' én 'olive baguette'. Baker deinst ook niet terug voor een woordgrap: 'Ik heet dan wel Baker, maar ik bak mijn brood niet zelf, zeker niet voor dat geld.'

Origineel is het niet: Albert Heijn gebruikte het lied en de zanger vorig jaar nog in een campagne. Maar zelden werd een BN'er-reclame zo goed uitgevoerd: het concept en de grap slaan werkelijk ergens op.

Ook fijn voor Baker: zijn eeuwig rokende schoorsteen krijgt een nieuw blok hout. Nee, voor het geld hoeft hij het zeker niet te laten, een broodje bij de supermarkt.

Haro Kraak

Flop

Het nadeel van de wereldwijde opmars van Max Verstappen in de autoracerij is dat je er ook de autosportpers bij krijgt. Die is nogal chauvinistisch.

Dat is overigens verklaarbaar. De mannen hebben decennialang gewacht totdat eindelijk eens een Nederlander zich structureel zou mengen in de strijd om de podiumplaatsen, in plaats van in de grindbak te rijden of een pruttelende auto te besturen. De doorbraak van Verstappen was voor de autosportpers, inclusief Ziggo, een geschenk uit de hemel.

Zondag was er iets met een onreglementaire inhaalmanoeuvre van het Limburgse wonderkind. Verstappen kreeg een tijdstraf van een steward, werd van de derde plaats teruggezet naar de vierde en stond daarna oog in oog met de woedende pit reporter/tandarts Jack Plooij van Ziggo, die iets wat op een interview moest lijken als volgt opende:

Jack Plooij Beeld anp

'Beláchelijke beslissing.' Verstappen zei in een eerste reactie dat de steward een mongool was (vanuit de Ziggo-studio klonk applaus), reporter Plooij ging erover heen met 'eikel' en de coureur zei nogmaals dat hij het slachtoffer was geworden van een mongool.

Plooij bood, waarschijnlijk namens iedereen bij Ziggo, zijn excuses aan voor de actie van de steward. 'Sorry jongen. Ik had je graag dat podium gegund.' Komend weekeinde rijdt Max in Mexico, dan mogen de groupies weer.

Paul Onkenhout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.