'Genuanceerde Twitter-trol' wilde burgemeester Broertjes nooit in diskrediet brengen

'Wat een dag', zucht Pieter Broertjes. Het is vrijdagmiddag en de burgemeester van Hilversum heeft zojuist te horen gekregen wie de anonieme twitteraar is die maandenlang inwoners en bestuurders van de gemeente op de hak nam. Het is een ambtenaar die bij hem op het raadhuis werkt, zo wordt duidelijk na onderzoek van de Volkskrant.

Pieter Broertjes Beeld anp
Pieter BroertjesBeeld anp

Aan die ontmaskering ging voor Broertjes een dag vol ophef vooraf. De Telegraaf pakt vrijdagochtend uit met een verhaal over de mysterieuze @pblijdenstein, die in cynische en negatieve tweets de Hilversumse gemeentepolitiek bekritiseert. Volgens de krant maakt deze twitteraar daarbij gebruik van het gemeentelijke e-mailadres van Broertjes. De burgemeester zegt van niets te weten en schakelt de ict-afdeling van de gemeente Hilversum in, die de connectie met Broertjes' mailadres bevestigt.

Een rel is geboren. Broertjes vermoedt dat hij is gehackt en stapt naar de politie. De Telegraaf wijst zelfs in de richting van de burgemeester, alsof hij het is die als @pblijdenstein de Hilversumse politiek van commentaar voorziet. 'Boze tongen' beweren volgens de krant dat Broertjes zo de politieke besluitvorming zou willen beïnvloeden.

Broertjes als potentiële kwade genius

De ict-experts van De Telegraaf, en ook die van de gemeente, houden voet bij stuk: er is een link tussen de twitteraar en Broertjes, die zelf ook op Twitter zit. Maar als deze krant de sporen van @pblijdenstein naloopt, valt Broertjes al snel af als de potentiële kwade genius. Zo heeft hij geen 06-nummer dat eindigt op 26, terwijl dat is gekoppeld aan het Twitteraccount.

Een ambtenaar van de gemeente beschikt wel over zo'n nummer. Hij heeft ook nog eens de pech dat zijn naam grote overeenkomsten vertoont met die van de burgemeester: hun voornamen beginnen met een p, hun achternamen tellen negen letters. Hun gemeentelijke e-mailadressen lijken daardoor zo sterk op elkaar dat ze allebei schuil kunnen gaan achter het geblurde mailadres dat Twitter prijsgeeft. Het gevolg: aan @pblijdenstein wordt het mailadres gekoppeld van Broertjes, niet dat van de ambtenaar.

Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum Beeld anp
Burgemeester Pieter Broertjes van HilversumBeeld anp

'Genuanceerde' Twitter-trol

Als de Volkskrant de ambtenaar confronteert met zijn betrokkenheid, is hij stil. Hij ontkent schuld, maar belooft later terug te bellen. Dat doet hij, nadat hij de waarheid aan Broertjes heeft opgebiecht. Hij voelt zich schuldig. 'Het laatste dat je als ambtenaar wilt, is je burgemeester in diskrediet brengen', zegt hij vrijdagmiddag.

@pblijdenstein bestaat dan al een paar uur niet meer. De ambtenaar heeft het account vanwege alle commotie verwijderd. 'Ik was bang dat dit nog verder uit de klauwen zou lopen.' Hij is zich rot geschrokken van de ophef die zijn bescheiden alter ego heeft veroorzaakt. Met 128 volgers op Twitter heeft hij een klein bereik. 'Maar het explodeerde toen de burgemeester hierbij betrokken raakte.'

In juli 2015 creëerde hij zijn Twitter-alter ego, als eerbetoon aan de bekende bomentuin in de gemeente, Pinetum Blijdenstein. Een jaar lang twittert hij voornamelijk over de prachtige coniferen in de tuin en ander natuurschoon, tot hij zijn pijlen besluit te richten op lokale politieke kwesties. Hij is een Twitter-trol geworden, erkent hij, 'maar wel een genuanceerde'.

Zo retweet hij berichten als de nieuwe ambtstermijn van Broertjes en bedreigt hij niemand. 'Het is een prima vent', zegt de burgemeester over zijn ontmaskerde ambtenaar. Of die maandag nog steeds welkom is op het gemeentehuis? Broertjes: 'Zeker. Maar ik ga hem natuurlijk wel even streng toespreken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden