Gentil terreur

et is nog steeds aan de paradijselijke kant in het zonnige Turkse resort maar het vernis begint wel scheurtjes te vertonen. Wie zowel The Truman Show als Groundhog Day heeft gezien, zal begrijpen wat ik bedoel: die palmbomen en azuren zee zouden best eens een kortonnen decor kunnen zijn, die eeuwig stralende zon een filmlamp, en elke dag is hetzelfde, tenminste, als je besluit af te zien van busuitstapjes in het genre zu Hause bei Ali und Fatima. En dan zijn er nog de zogenaamde G.O's. G.O. is een afkorting voor, ik verzin dit niet, Gentil Organisateur.


Van die 'vriendelijke organisatoren' lopen er hier tientallen rond, en hun taak is het de gasten te vermaken. Nu zijn de G.O's stuk voor stuk Fransozen, en omdat gastvrijheid van nature niet in de Franse volksaard besloten ligt, tasten deze G.O's radeloos in het duister. Zo organiseerden ze op Koninginnedag een, uiteraard lief bedoeld, feestje voor de aanwezige Hollanders (zo'n 80 procent) dat ze veel beter hadden kunnen láten, met mierzoete oranje cocktails, overal levensgrote oranje strikken, een vlag met HARTELIJK GEFELICITEERD erop (denkelijk óver, van een zilveren bruiloft) een sfeer als op een ambassade-receptie en voor ons, beduusde feestvarkens, de lastige taak om aan elke Gentil Organisateur uit te leggen dat, nee, inderdaad, onze vlag is niet oranje maar rood-wit-blauw, dat zit zo, de achternaam van onze koningin, et cetera.


Maar dat was nog niet het ergste. De G.O's, aangevoerd door een manisch grijnzende Chef de Village, ploppen voortdurend groepsgewijs als Oempa Loempa's tevoorschijn met het oogmerk ons tot Leuke Activiteiten te enthousiasmeren. 'Aquarobics' in het zwembad bijvoorbeeld. 'Hop! Hop! Hop! Tout le monde, arriba! Un deux trois! One two zrie! Everiebeudie avieng fune!' Het merendeel van de vakantiegangers ligt vredig in de biografie van Steve Jobs te lezen, en heeft volstrekt geen behoefte aan 'avieng fune'. Daarom worden er G.O's in burger ingezet, dat wil zeggen in bikini's, om tegenstribbelende badgasten het zwembad in te trekken, op de bonkende klanken van, elke dag weer, I'm sexy and I know it. Diezelfde blije meisjes dubbelen 's avonds, in een ook al weer goedbedoeld maar nodeloos lawaaiig showprogramma, bijvoorbeeld als buikdanseres, met een stuk vitrage om. Tevens komt er elke middag rond borreltijd een doodenge vrouw die hoopt op Grace Jones te lijken, maar er voornamelijk uitziet als een goedkoop verbouwde kerel, vals als een kraai luid afgespeelde evergreens meezingen.


Goed, je krijgt gelukkig volop drank, dus het is allemaal best te doen. Ik heb alleen zo langzamerhand wel behoefte een einde te maken aan de gentil terreur van die Gentils Organisateurs, bij voorkeur met een gentil mitrailleur. Pech gehad: ja, alles is hier bij de prijs inbegrepen. Maar mitrailleurs helaas niet.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden