Gentech-gist maakt BSE-vrije gelatine

Onderzoeker dr. Eric de Bruin heeft gisten genetisch aangepast zodat ze BSE-vrije gelatine kunnen maken. Vrijdag promoveerde hij op dit onderzoek aan de universiteit van Wageningen....

Sinds de ontdekking van de gekke-koeienziekte BSE is een reeks producten waarin slachtafval is verwerkt, taboe. Gelatine is zo'n product waarop verdenking rust, omdat het is gemaakt uit beenderafval van koeien. De farmaceutische industrie, die veelvuldig capsules van gelatine toepast, heeft daarmee een probleem. Er is een kans dat medicijnen met een gelatine-omhulsel de ziekte van Creutzfeldt-Jakob, de menselijke variant van BSE, overdragen.

Voor medicijncapsules wordt tot dusver gelatine uit de VS en Nieuw-Zeeland gehaald, omdat die landen BSE-vrij zijn. Niettemin is de industrie naarstig op zoek naar alternatieven.

Het lukte De Bruin een gistcel pure gelatine te laten maken door een stukje genetisch materiaal uit een muis in het DNA van de gistsoort Hansenula polymorpha te plakken. Er is inmiddels octrooi aangevraagd op de toepassing van deze gist voor de productie van gen-gelatine.

De gist-gelatine wordt wel een stuk duurder dan de klassieke vorm uit slachtafval. Voor medicijnen is dat geen probleem, maar voor toepassing in levensmiddelen zoals snoep en toetjes wel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden