Genpieper in de herkansing

Zetmeelconcern Avebe in Veendam heeft een genetisch gemanipuleerde aardappel gemaakt, waarin geen genen voorkomen die de plant resistent maken tegen antibiotica....

Eerder verbood het ministerie van Milieu (VROM) het bedrijf eenzelfde type amylopectine-aardappel te gaan telen omdat die tegelijk ook antibiotica-resistent was gemaakt. Avebe eist daarvoor nog altijd een schadevergoeding van 24 miljoen gulden.

Met de aanpassing van de transgene aardappel komt het bedrijf tegemoet aan de wens van de overheid om geen antibiotica-resistentie meer in te bouwen in transgene gewassen. De vrees bestaat dat die resistentie kan overspringen op bacteriën. De Europese Commissie vaardigt daarom binnenkort een verbod uit op de techniek.

Avebe heeft een vergunning aangevraagd voor veldproeven met het nieuwe gewas.

Gewone aardappelen maken zowel amylopectine-zetmeel aan als amylose, dat ongeschikt is voor technische toepassingen. In de nieuwe aardappel is het gen geblokkeerd dat de amylose-aanmaak stuurt.

Het weglaten van antibiotica-resistentiegenen in de nieuwe aardappel is vooral mogelijk door een veel effectievere methode om de gewenste genetische verandering tot stand te brengen. De kans op succes was met eerdere technieken slechts één op de miljoen. Om uit een proefpopulatie de transgene planten te vinden werd gebruik gemaakt van antibiotica, die alle planten zonder genetische verandering doodden. Wat overeind bleef, was genpieper.

Avebe en onderzoekers in Wageningen vonden een nieuwe en veel effectievere manier om de genetische verandering in aardappelplanten te brengen. Daarvoor wordt een stukje DNA van de veelgebruikte bacterie A. tumefaciens gebruikt. De kans op succes gaat daarmee omhoog naar één op twintig. Antibiotica bij de selectie zijn dan overbodig.

Volgens de onderzoekers kan er geen bezwaar zijn tegen het bacterie-DNA dat wordt ingebracht. Dat maakt geen eiwitten aan die eventueel schadelijk zouden kunnen zijn voor mens, dier of milieu, aldus Avebe woensdag bij een presentatie in Veendam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden