Genoeg grappige vrouwen geschikt voor televisie

De kop boven het stuk van Liesbeth Wytzes, 'In Nederland zijn er geen geestige vrouwen op tv' (Forum, 16 maart) is één van de schaarse onderdelen van haar betoog die kloppen....

Wytzes wijt dat aan het humoristische onvermogen van (Nederlandse) vrouwen. Over het satirische programma Dit was het nieuws schrijft zij: '. . .de humor is van zo'n hoog niveau. . . Ik heb dan ook nog nooit een vrouwelijke gast in dit programma gezien.' Afgezien van het feit dat bij hoge uitzondering wel een vrouw naast Wytzes' held Raoul Heertje mag plaatsnemen, is het nonsens dat het TROS-programma voor vrouwen te hoog gegrepen zou zijn. Welke criteria de makers van Dit was het nieuws hanteren als het om gasten gaat, weet ik niet. Van een van de afleveringen is mij een meisje bijgebleven dat inderdaad weinig grappig uit de hoek kwam. Het was een huppelig ding. De heren bespotten dankbaar het lichtgewicht.

Er zijn heus wel vrouwen die de mannen kunnen bijbenen, maar die durven Heertje en kornuiten misschien niet uit te nodigen. Bang voor publieke castratie? Hoe het ook zij, vrouwelijke stand-ups (Heertje kent ze vast wel) en andere humoristen zijn niet welkom.

Zou het een idee zijn als de club die meer deskundige vrouwen op tv wil, zich ook bekommert om het lot van grappige vrouwen?

Wytzes maakt een ondeugdelijke vergelijking tussen gezapige arrivees als Marjan Berk en Yvonne Kroonenberg en het panel van Dit was het nieuws. Wat je verder van het programma Ladies Only ook vindt: het is geen satirisch programma. Het is gemaakt voor gekwebbel en gezemel.

Dat we nog zouden moeten wachten op vrouwen die met humor over hun leven als vrijgevochten vrouw verhalen, is een achterhaalde stelling. Het is jammer dat jonge talenten als Maaike Hartjes en Barbara Stok naar de aandacht van Wytzes kunnen fluiten. Hun strips - ook zo'n gebied waar veel vooroordelen tegenover vrouwen bestaan - zijn behalve koddig, ook scherp.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden