Lezersbrieven

Genoeg andere 50-plussers voor burgemeesterspost

De ingezonden lezersbrieven van zaterdag 2 januari

Loek Hermans. Beeld anp
Loek Hermans.Beeld anp

Tweede kans

Sinds kort probeer ik mijn tweede miljoen te vergaren. Nou ja, eerlijk gezegd schiet het niet op met het eerste miljoen. Daarom werk ik nu aan het tweede. Aan dit joodse grapje moest ik denken toen ik las over Loek Hermans en de burgemeesterspost in Zutphen.

Commissaris van de koning in Gelderland, Clemens Cornielje heeft hem naar voren geschoven. Beide heren verkeren in hetzelfde old boys network. Zoals Willem Feenstra schrijft: 'Volgens Cornielje is het pure noodzaak. 'Ik kan niet anders, je hebt mensen nodig die je kent. Ik kan niet gokken op een onbekende'.' Hermans is zijn man. 'Iedereen verdient een tweede kans.'

Leuk voor mensen in zijn VVD-kringen. Maar al die andere werkzoekende 50-plussers dan? Die onbekenden krijgen zelfs geen eerste kans. En dat is echt eeuwig zonde voor Zutphen. Want toevallig ben ik binnenkort ook weer beschikbaar.

Karin van Veen, Oosterbeek

De prins der kerk

Lezersbrieven naar aanleiding van het interview met kardinaal Eijk, leest u hier.

Weg met die toeslagen

Qua kostenstijging heeft het in 2006 ingevoerde stelsel ter vervanging van de ziekenfondswet 'nagenoeg niets' opgeleverd schrijft Gerard Reijn (+). Bij afnemende inkomens van zorgverleners blijken in Nederland de kosten harder te stijgen dan elders. Dat is helemaal niet zo verwonderlijk als je nagaat dat er een bureaucratisch en kostbaar geldrondpompstelsel is ontstaan.

Eigen risico, inkomensafhankelijke zorgpremie, zorgtoeslag, wanbetalers enzovoorts zorgen weliswaar voor veel ambtelijke werkgelegenheid, maar wat is de toegevoegde waarde voor de economie? Vooral het Nederlandse toeslagenstelsel zou een bron van zorg moeten zijn voor de politiek.

Want een belastingdienst die sinds 1806 qua systemen en cultuur is ingericht op geld binnenhalen is onvoldoende in staat die cultuur om te zetten in verantwoord geld uitgeven. En daar gaat het wel om in het ridicule belastinggeldrondpompsysteem dat toeslagenstelsel heet.

Vooral de vele fouten en niet inbare teveel vooruitbetaalde toeslagen bewijzen het failliet ervan. De afgelopen jaren zijn miljoenen belastinggeld verspild aan dit ondeugdelijke stelsel. Deze verspilling alleen al zou een reden moeten zijn het belastingstelsel zo snel mogelijk te hervormen door zorg-, huur- en al die andere toeslagen te vervangen door verstandige belastingheffing.

Slechts de in 1941 ingevoerde kinderbijslag is een afdoende functionerende toeslag. Die wordt niet uitgevoerd door de Belastingdienst, maar door de SVB.

Rob Riedijk, Nuenen

Willen we een trauma?

D66 en SP dringen aan op een hoorzitting in de Kamer over de politionele acties in de voormalige kolonie Indonesië na de Tweede Wereldoorlog.

Ze willen daarmee een 'basis' leggen voor verder onderzoek. Zouden de initiatiefnemers dan ook de moeite willen doen een dergelijk onderzoek te starten naar de (volgens schattingen) twintigduizend Nederlandse en Indische slachtoffers ten tijde van de Bersiap-periode, moorden gepleegd door Indonesische vrijheidsstrijders?

Bij de bevrijding op 15 augustus 1945 was het veiliger in de voormalige concentratiekampen te blijven, bewaakt door - ironisch genoeg - de voormalige Japanse kampbewakers.

Extreem geweld is aan beide kanten gebruikt, maar de politiek heeft kennelijk behoefte aan het alsnog creëren van een nationaal trauma. De vraag is wie er gediend is met een onderzoek na bijna zeventig jaar.

Th.Croon, ex-geïnterneerde diverse Japanse kampen op Java, Sint Pancras

Verbeterde positie

De aanstelling van een vrouwelijke president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) lijkt een goed teken voor de verbeterde positie van vrouwen in de wetenschap. Fijn dat de eerste vrouwelijke president José van Dijck (+) jonge vrouwen coacht die worstelen met het combineren van hun carrière in de wetenschap en hun gezin.

Het is alleen bedroevend dat zij slecht op de hoogte is van wanneer die combinatie voor de grootste problemen zorgt. De gemiddelde leeftijd waarop hoogopgeleide vrouwen hun eerste kind krijgen is 31 jaar (bron CBS) en dus niet 'tussen je 20ste en 30ste'.

Ik ben een vrouwelijke post-doc van 34 met een tijdelijk contract bij het Nederlands Kanker Instituut en zwanger van mijn tweede kind. Door de huidige wetgeving kan mijn contract niet verlengd worden. Zo wordt de tijd die ik heb voor mijn onderzoek aanzienlijk gekort door het zwangerschapsverlof dat ik opneem. Ik ben het dus niet eens met José van Dijck en vind de toekomst van vrouwen in de wetenschap op dit moment helemaal niet hoopgevend.

Kristan van der Vos, Ouderkerk aan de Amstel

Moeilijk woord

Meteorologisch was in 2015 het moeilijkste woord om uit te spreken. Meteoroloog is blijkbaar even moeilijk om te schrijven. In de Vonk van 24 december staat (+) dat de broer van Jeremy Corbyn, de nieuwe leider van Labour metereoloog is. Ongetwijfeld een mooi beroep, maar met het weer heeft het weinig te maken.

Kees Dekker, oud-meteoroloog van het KNMI, Capelle aan den IJssel

Man van het jaar

Voor mij is Rob Vreeken, verslaggever van de Volkskrant, de man van het jaar 2015. Omdat hij de vrouwenzaak zo prominent belicht in grote en kleine artikelen en dat al vele jaren lang!

Rob, dank en ik wens je een mooi en succesvol 2016!

Henny van Dijk, Haarlem

Op een koopje

Mag ik mijn beste medelanders aan het begin van 2016 vragen na te denken over jullie koopgedrag in het buitenland? Gisteren in mijn outdoorwinkel in Spanje twee enthousiaste bergbeklimmers op zoek naar informatie. De kaart was al gekocht en de uitrusting compleet en in mijn winkel konden ze niets kopen omdat ze al 19,5 kilo bagage bij zich hadden. Wel wilden ze alle details van de te volgen bergroutes weten, nog geen fles wijn of champagne (lokale producten) kon er vanaf...

Het allerbeste voor 2016!

Janny Redondo, Orgiva (Granada), Spanje

Neem ons serieus

Er is een nieuwe 'handreiking' voor euthanasie bij dementie, lees ik in het stuk van Henk Blanken. Wat mij verbaast is dat andere mensen, zoals dokters, psychiaters en hulpverleners ,altijd zo goed weten wat ondragelijk lijden is. Ik ben nu 73 jaar en ik heb al 48 jaar ernstige chronische pijn. Er is niemand die ooit iets aan mij gezien heeft en daar zit nu de eenzaamheid.

Wat is ondragelijk lijden? Lijden wat door de patiënt als zodanig wordt ervaren; dat betekent in de praktijk niet dat je dat ook kunt zien. Ik heb er altijd jong en levenslustig uitgezien. Daar deed ik mijn best voor omdat je al snel in de gaten hebt dat er niemand is die begrijpt wat je voelt. Ik heb nooit de behoefte gevoeld om een eind aan mijn leven te maken, telkens wist ik weer iets op te pakken om het leven dragelijk te maken.

Maar bij alle artsen die ik gezien heb, was er nooit enig begrip voor de pijn en het isolement waar je in terecht kwam. Daar kwam bij dat er geen diagnose viel te stellen. Nu zijn we 48 jaar verder, er is intussen bekend wat de oorzaak van de gewrichtsontstekingen is geweest. Maar ook nu is er nog steeds een strijd. Ik krijg nu morfine, maar niet van de huisarts omdat hij die niet wil verstrekken.

Het is door mijn doorzettingsvermogen dat ik dit zolang heb volgehouden. Ik ben niet bang voor de dood. Integendeel, ik denk dat de verlossing door middel van de dood een zegen is. Het leven is voor mij een hel, mijn man heeft Parkinson en staat op de nominatie om een zware hersenoperatie te ondergaan. Bij hem treden nu verschijnselen op van een lichte dementie.

Als u denkt dat er voor ons hulp is bij ons leven, dan heeft u het mis. Wij hebben totaal geen begeleiding, en al helemaal niemand die zich om ons bekommert. Wij slaan ons zogezegd moedig door het leven. Als er bij leven al geen enkele hulp is, wie of wat moet er dan een mening hebben of ons leven nog de moeite waard is?

De zorg voor mensen zoals wij zou er uit moeten bestaan dat mensen naast je staan en je situatie begrijpen en zolang als de patiënten aangeven het leven nog aan te kunnen hen te respecteren. Maar als er dan een moment komt dat iemand zegt: zo is het genoeg, dan moeten er geen artsen zijn die vertellen dat je nog wel even verder mag lijden. Neem zieke mensen serieus, zij zijn de experts in hun strijd.

Ina Tholen, Heemskerk

Positief nieuws

Mooi, al dat goede nieuws uit 2015 op de economiepagina van 29 december. De extreme armoede in de wereld is in 25 jaar gedaald van bijna 40 procent van de wereldbevolking naar minder dan 10 procent. En dat terwijl de wereldbevolking sterk gegroeid is. Daarnaast staat vermeld dat het aantal malariadoden gehalveerd is en dat er nu jaarlijks meer productiecapaciteit bijkomt voor duurzame stroom dan voor fossiel opgewekte stroom.

Dat de opkomende economieën nu meer investeren in duurzame energie dan alle OESO landen bij elkaar zou je ook positief kunnen noemen, totdat je bedenkt dat we hier al ruim 150 jaar CO2 de lucht in blazen, maar dit terzijde. Dat de hond van de Thaise koning Bhumibol is overleden en dat er deze kerst te weinig ananas werd gegeten, is natuurlijk een domper, maar ja we moeten niet gaan denken dat er geen kommer en kwel meer is in de wereld.

Pieter Parmentier, Diepenveen

Micha Wertheim

Cabaretier Micha Wertheiheeft kritiek op Radio 1 (+) ('lauwe pap') en op de Nederlandse Publieke Omroep ('in Hilversum wil men maar niet wakker worden').

Wertheim kan echter niet betrapt worden op veel verstand van zaken. Zo zegt hij dat het documentaireprogramma Radiodoc (zondagavond Radio 1, vanaf 21.00 uur) wordt uitgezonden tijdens Studio Sport ('als er dus geen hond luistert'). De waarheid is dat Studio Sport (op televisie vanaf 19.00 uur) dan allang is afgelopen.

Maar ja, zegt Micha, hij luistert dan ook nauwelijks naar Radio 1, hij zegt dat zelf in (of moet je zeggen op?) die Vonkpodcast. Deed hij dat wel, dan wist hij ook dat bijvoorbeeld vorige week elke avond drie (!) uur lange live Marathoninterviews werden uitgezonden op Radio 1 met gasten onder wie schrijver A. F. Th. van der Heijden, journalist Judit Neurink en rechter Frans Bauduin. Juist dat type radio waarvan Wertheim stelt dat het nauwelijks meer is te vinden op deze zender.

Grootste misser is dat Micha niet op de hoogte is van woord.nl. Dat is speciaal in het leven geroepen om kwalitatief goede radio aan te bieden en bestaat sinds 2014.

Het is onterecht dat Micha Wertheim meedoet aan het schoppen tegen de Publieke Omroep. Laat de Volkskrant nog eens een podcast met hem opnemen tegen de tijd dat er nauwelijks meer een Publieke Omroep bestaat en hij voor publiciteit zal zijn aangewezen op de commerciëlen. Toegegeven, de huidige podcast van woord.nl¿is verre van ideaal. Maar daar gaat in 2016 verandering in komen.

Er wordt nagedacht over de techniek en over rechtenkwesties en gewerkt aan podcasts op thema. In de loop van 2016 zullen liefhebbers van sterke radio via podcasts op maat worden bediend. Bij de Publieke Omroep.

Anton de Goede, Amsterdam, programmamaker VPRO-radio. eindredacteur www.woord.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden