Genocideproces oud-dictator Guatemala wordt overgedaan

Het genocideproces tegen de voormalige dictator van Guatemala Efrain Rios Montt wordt opnieuw behandeld. De drie rechters in de zaak hebben zich maandag teruggetrokken. Ze besloten daartoe nadat het Constitutioneel Hof vorige week hun vonnis nietig had verklaard en had bevolen dat de zaak deels over moest worden gedaan.

Redactie
Vrouwen demonstreerden vrijdag bij het Constitutioneel Hof in Guatemala-Stad tegen het nietig verklaren van het proces tegen oud-dictator Rios Montt. Beeld ap
Vrouwen demonstreerden vrijdag bij het Constitutioneel Hof in Guatemala-Stad tegen het nietig verklaren van het proces tegen oud-dictator Rios Montt.Beeld ap

Oud-generaal Montt kreeg begin mei 80 jaar gevangenisstraf voor genocide en misdaden tegen de menselijkheid. De rechters achtten hem verantwoordelijk voor de moord, marteling en deportatie van enkele duizenden Ixil-indianen tijdens zijn bewind van 1982 tot 1983.

Het Constitutioneel Hof besloot vorige week om alle ontwikkelingen in de zaak sinds 19 april ongedaan te maken. Op die datum werd het proces tijdelijk stilgelegd na onenigheid tussen twee rechters over de vraag wie de leiding had in de zaak. De verdediging verweet de rechters vervolgens partijdigheid.

De magistraten hebben hun besluit om zich terug te trekken nog niet toegelicht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden