Genietingen op de geliefde kust van Capri

null Beeld epa
Beeld epa

Capri, 21 april 1881

Vrolijk werd ik wakker en wachtte op de schepen die van Napels kwamen en mij naar Capri zouden brengen. Ik moest langs de steile rotsen naar beneden klauteren en liet mij toen naar het kleine, puike stoomschip Nuova Rimossa roeien.

Na een heerlijke boottocht, waarbij meermaals het zeewater over het dek spatte, kwamen wij aan op de geliefde kust van Capri. Wij klommen van boord, lieten een paar vrouwspersonen onze bagage dragen en volgden hen naar het hoger gelegen dorp, waar het hotel stond. Dit nu was heel primitief, maar het leek mij toch wel gezellig. De kamer met groot balkon bood een briljant uitzicht over het eiland en de zee.

Met de Duitse landeigenaar als gids ondernamen we een wondermooie wandeltocht naar de Villa del Tiberio. Ook deze plek bood ons een magnifieke blik op de heerlijke zee, die daar diep beneden met haar blauwe deining zonder weerga in de zon spiegelde.

's Avonds werd er in een kunstenaarskroeg gezellig gepimpeld. Verschillende Duitse kunstenaars vergezelden ons daar. De kroeg stond in het laagst gelegen gedeelte van het dorp en omdat het dorp op straatverlichting wilde besparen, was het voor ons een probleem geworden om het hotel terug te vinden, als niet de attente gastheer ons met een lantaarn was komen zoeken, nadat wij wat al te lang weg bleven.

Gerlach Ribbius Peletier (1856-1930), rentenierende plezierreiziger uit Utrecht. Uit Dagboeken 1872 - 1886. Stichting Landgoed Linschoten/Thoth, 2016.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden