Genieten van de Spaanse zon

Bonenburgers (voor 4 tot 6 personen)

Na weken van verantwoorde zoveelstekerstdagmenu's was ik er klaar mee. In plaats van lokale knollen en kolen greep ik een knetterfelgekleurd stoplicht paprika's mee in de supermarkt.


Ik bedwong de neiging ze onder mijn andere boodschappen te verstoppen. Ik was toch niet de enige die in de winter weleens milieuverslindende zomergroente kocht? Vléés, dat is pas slecht voor het milieu, mompelde ik, terwijl ik mijn Spaansgezonde paprika's afrekende bij de vrolijke caissière annex oppas.


Ik was, eenmaal thuis, toch wel benieuwd hoe intens milieubelastend dit felgekleurde importartikel was, maar dat viel intens mee. Weg was mijn schaamte! Natuurlijk is seizoensgebonden en lokaal voedsel het minst milieubelastend, maar de website milieucentraal.nl zegt dat die paprika's echt niet erg zijn. Sterker nog: tachtig artikelen uit alle windstreken vallen deze maand in de milieuvriendelijke categorieën A en B. Knaag dat maar eens weg! Voor nu: die paprika ging in de bonenburgers. Vleesloos, dus milieuvriendelijk wereldreddend. Maar vooral erg lekker.


Snijd ui, knoflook en paprika klein. Bak ze op een zacht vuurtje tot de ui glazig is. Zet dan het vuur hoger en voeg koriander, komijn, paprika- en chilipoeder toe en bak een paar minuten tot het begint te geuren.


Laat het geheel wat afkoelen. Giet de bonen af en prak ze. Dat kan grof: dan krijg je burgers met een stevige bite. Het kan ook mooi fijn gepureerd: dan herkent niemand meer een boon in de burger.


Meng de bonenprut met ei, de ietwat afgekoelde ui en paprika, peterselie, bloem, zout en peper. Roer het goed door: als het te dun is, kun je er bloem of paneermeel in doen. Niet te veel, want dan worden je burgers droog, maar ook niet te weinig, want dan kun je er geen burgers van maken.


Laat het mengsel een half uurtje in de koelkast opstijven. Maak er dan burgers van. Ik maak zelf graag kleintjes: dan heb je er meer, ze zijn geschikt voor kinderporties en ze bakken makkelijk in de pan. Bij grotere burgers zijn twee spatels fijn bij het keren: dan breken ze niet. Verhit olie in een anti-aanbakpan en bak de burgers een minuut of 2 aan elke kant.


Heet zijn ze het lekkerst, maar als je over hebt, wat best kan, omdat ze machtig zijn: koud op brood mee naar school is ook lekker. Zegt mijn dochter.


Ingrediënten


v 1 grote ui


v 3 tenen knoflook


v 1/4 rode paprika


v olie


v 1 tl geplette korianderzaadjes


v 1/2 tl komijnzaad


v 2 tl paprikapoeder


v 1/2 tl chilipoeder


v 1 blikje zwarte bonen (Bonduelle)


v 1 ei


v 3 el gehakte platte peterselie


v 2 à 3 el bloem


v zout,


vpeper


v evt. paneermeel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.