'Genezers' in affaire rond borstkanker niet de cel in

Twee natuurgenezers die werden verdacht van schending van de beroepsregels met de dood tot gevolg, krijgen geen celstraf. Hoewel zij een patiënt met borstkanker ontraadden naar het ziekenhuis te gaan, oordeelt de rechtbank dat ze hun patiënt niet opzettelijk zwaar lichamelijk letsel hebben toegebracht.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER WIL THIJSSEN

AMSTERDAM - Peter J. (54) en Marthe B. (71) krijgen voorwaardelijke celstraffen tot een jaar. Volgens de rechtbank hebben zij hun zorgplicht verzaakt door de patiënt niet te informeren over de reguliere behandelwijze van borstkanker. Ze hebben hun patiënt juist bang gemaakt voor het ziekenhuis met verhalen over de schadelijke krachten van radioactieve straling die in een ziekenhuis welig zouden tieren.

'Het slachtoffer heeft onnodig veel pijn geleden en is gestorven, terwijl ze de ziekte had kunnen overleven', aldus een van de rechters. De vrouw overleed in 2011 op 52-jarige leeftijd aan uitgezaaide borstkanker.

De rechtbank oordeelt tevens dat Peter J. de beroepsregels heeft geschonden door bij de patiënt in huis te gaan wonen en voor haar te zorgen. Haar gezin verzette zich daartegen en is om die reden zelfs verhuisd. De natuurgenezers gaven de patiënt 'witte korreltjes', die volgens het RIVM uit suikerdeeltjes bleken te bestaan. Ook kreeg ze paardenmelk en fruit voorgeschreven.

Het Openbaar Ministerie had tegen Peter J. drie jaar celstraf geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk, en tegen Marthe B. twee jaar cel waarvan acht maanden voorwaardelijk. Ook eiste de aanklager tegen deze genezers een beroepsverbod van tien jaar. De officier overweegt hoger beroep: hij vindt de straf te licht.

Deze zaak vertoont sterke overeenkomsten met die van de actrice Sylvia Millecam, die in 2001 op soortgelijke wijze aan onbehandelde borstkanker overleed. In de strafzaak die volgde, werd de gebedsgenezers Jomanda vrijgesproken. Twee alternatieve artsen kregen destijds een voorwaardelijke celstraf van enkele weken opgelegd.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden