Genezen

Hilversum helpt. We kunnen het niet meer zelf, maar gelukkig zit je na één briefkaartje met je onhandelbare puber in Andalusië onder de warme vleugels van therapeut Keith Bakker....

Altijd prijs: de zelfbenoemde Hilversumse heelmeesters mislukken nooit, anders zonden zij het niet uit.

Een van de jongste loten aan de stam is het negendelige KRO’s rode kamer. Therapeutische televisie in de letterlijke zin des woords: een bezoeker met onweerfobie of een complex neemt plaats in een reusachtige kubus. Op de wanden worden (persoonlijke) beelden en zinnen geprojecteerd voor ‘een reis door je emoties’, een anonieme ‘therapeut’ spreekt de patiënt toe met vette tv-stem.

Zaterdag was Liselotte (56) een van de twee ‘patiënten’. Als kind had ze een contract met haar ouders gesloten: ‘Ik zal altijd lief zijn, nooit zeuren en me perfect gedragen.’ Ze ging er een leven lang onder gebukt. Hoe, dat bleef vaag. ‘Ik heb best een heel gelukkig leven’, zei ze. ‘Maar er gebeurt veel, en ik heb best veel zorgen.’ Liselotte wilde weer ‘voelen’.

Op de wand werd een zee getoond, een meisje zat in een roeiboot. Dat was Liselotte, zei de vette stem. Of ze een andere koers wilde varen, vroeg hij. Dat wilde Liselotte wel. ‘Ik zou zo graag de ballast van het verleden achter me laten.’

Of ze bereid was het oude contract los te laten, vroeg de vette stem. Nou en of. Liselotte wilde stilstaan bij mooie dingen. Schrijven. Genieten, ook.

Dat leek Liselotte een mooi nieuw contract. ‘Ik voel me al sterker worden’, zei ze. Cat Stevens zong Morning has broken. Opgelucht stapte ze de rode kamer uit, in de armen van Karin de Groot. ‘Ik zie helemaal een andere vrouw, moet ik zeggen’, zei Karin.

Operatie geslaagd: patiënt genezen.

In de huiskamer restten de raadsels. Wil de KRO ons echt doen geloven in wonderbaarlijke tv-genezing binnen drie kwartier? En wat drijft de gekwelden met hun arme ziel en zaligheid toch steeds richting tv, in plaats van naar de divan van een bekwame psychotherapeut?

Maar het grootste raadsel is waar het misverstand rond deze exploitatie van zielepieten (een Spaans format) ontstond. Ik vermoed dat producent Jeroen Pauw tijdens een brainstormdagje iets verkeerd heeft verstaan. Hij hoorde: ‘zaterdagavond’, ‘primetime’, en verstond: ‘tob-amusement’. Dat is het geworden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden