Genezen met uitzicht op de zee

Philips schrapt duizenden banen, maar bezuinigt niet op zijn onderzoeksafdelingen. In een nieuwe proefomgeving test het bedrijf de geneeskracht van vogelgeluiden.

EINDHOVEN - Aan een lange gang grenst een kamer met enkel een ziekenhuisbed en een tafel met een bos bloemen. Het is er doodstil en donker, tot plotseling een man in witte jas met een stethoscoop om zijn nek de kamer binnenkomt. Op dat moment gaat een blauw licht boven het bed van de patiënt aan, een gordijn schuift automatisch open, op een bord verschijnt een afbeelding van een uitgestrekt groen landschap dat doet denken aan Schotland. Op de achtergrond zwelt langzaam het geluid van tjilpende vogels op.


'Hoe gaat het met onze patiënt vandaag?' vraagt dokter Roel Cuppen. Zonder op antwoord van de huidkleurige pop in het ziekenhuisbed te wachten loopt hij lachend de kamer weer uit. Dan wordt pas duidelijk dat het hier om een experiment gaat.


De ziekenhuiskamer is onderdeel van een nieuw medisch onderzoekslaboratorium van elektronicafabrikant Philips, dat dinsdag is geopend. In het lab wil het bedrijf samen met ziekenhuizen kijken of de vaak kale en kille omgevingen zo verandert kunnen worden dat patiënten sneller genezen en minder gespannen zijn tijdens hun behandelingen.


Het lab is een onderdeel van Philips' strategie om extra in te zetten op zorg. De afgelopen tien jaar is de aandacht voor gezondheidszorg sterk toegenomen. Was zorg in 2005 nog 22 procent van de totale omzet van de elektronicafabrikant, nu is dat toegenomen tot 40 procent.


De ziekenhuiskamer in het nieuwe lab is met speciale verlichting, vogelgeluiden en automatische gordijnen ontwikkelt voor mensen die een beroerte hebben gehad. Die patiënten zijn de eerste dagen na hun beroerte vaak gevoelig voor licht en geluid en door dat te beïnvloeden gaat het herstel van patiënten voorspoediger, zo denken de onderzoekers van Philips. Voordelig voor de ziekenhuizen, want hun bedden worden minder lang bezet. Maar ook voordelig voor de patiënten, omdat ze sneller herstellen.


Deze ziekenhuiskamer is niet de enige in het lab. Een ruimte met piepende monitoren en machines moet de eerste hulp voorstellen, een kleine kamer zonder ramen bootst een steriele ziekenhuisruimte na waar patiënten op kanker onderzocht kunnen worden. Het enige verschil met een echt ziekenhuis is de enorme lichtbalk om het bed heen, en een groot beeldscherm aan het plafond. Ziekenhuizen komen in het lab langs om te kijken welke technieken werken, en welke niet.


Philips is trots op de extra investering. 'Met de opening van dit lab tonen we aan hoeveel belang we hechten aan innovatie en onderzoek', zegt Hans Bossink, topman van Philips Healthcare Benelux. 'Dat is de kracht van het bedrijf.'


Tijdens de opening van het nieuwe onderzoekscentrum wordt met geen woord gerept over de aanstaande reorganisatie bij Philips, of over de 1.400 banen die in de Nederlandse tak van het bedrijf worden geschrapt. 'Blijkbaar is er bij de onderzoeksafdeling geld genoeg', zegt een werknemer.


Voor Philips zijn de innovatie- en onderzoeksafdelingen nog wel lucratief. Het zijn volgens een woordvoerder dan ook vooral managementfuncties die zullen verdwijnen, in onderzoeken als dit lab wordt juist geld geïnvesteerd. 'De gezondheidssector is van groot belang voor onze groeiambities', aldus de woordvoerder.


Zo ontwikkelde het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam samen met Philips een behandelkamer waar patiënten worden onderzocht op kanker. Blauw licht, rustgevend beeld van bijvoorbeeld uitgestrekte stranden en geluid moeten de spanningen van patiënten voor een mogelijke kankerdiagnose verminderen. Philips werkt ook samen met andere ziekenhuizen, zoals het Flevo Ziekenhuis in Almere en het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden