Génération Identitaire voert actie zoals Greenpeace, maar dan tegen vluchtelingen

De antivluchtelingengroep Génération Identitaire is een crowdfundingactie begonnen met het doel een boot te kopen om reddingsacties op de Middellandse Zee te verhinderen. De groep claimt ruim 60 duizend euro te hebben opgehaald in minder dan drie weken, maar dit bedrag is onmogelijk te controleren.

Migranten worden teruggebracht na een vergeefse vluchtpoging vanuit Libië naar Europa. Beeld afp
Migranten worden teruggebracht na een vergeefse vluchtpoging vanuit Libië naar Europa.Beeld afp

Half mei protesteerde Génération Identitaire met een kleine rubberboot al tegen het uitvaren van de Aquarius, een reddingsboot van de hulporganisaties Artsen zonder Grenzen en SOS Méditerrannée. Toen die de haven van Catania in Italië uit voer, probeerde de antivluchtelingengroep hem met lichtfakkels en een spandoek tegen te houden. De Italiaanse kustwacht plukte het bootje van het water en zette de inzittenden kort vast.

De actie in Catania lijkt een probeersel te zijn geweest voor iets groters: met het ingezamelde geld wil Génération Identitaire een boot kopen en als een soort Greenpeace over de zee toeren met als doel dat er minder vluchtelingen naar Europa komen.

Discussie over reddingsschepen

Er speelt al langer een discussie over de rol van reddingsschepen op de Middellandse Zee. Volgens Frontex, het Europese douaneagentschap, en andere critici maken smokkelaars misbruik van de aanwezigheid van de hulporganisaties. Zo zouden vluchtelingen in bootjes van steeds slechtere kwaliteit met net genoeg benzine en drinkwater de zee op worden gestuurd om de internationale wateren te bereiken waar de reddingszone is.

Martin Sellner, een 28-jarige Oostenrijker, is de leider van Génération Identitaire. Hij is van mening dat het werk van NGO's als Artsen Zonder Grenzen op de Middellandse Zee gevaarlijk en illegaal is.

'Drenkelingen moeten gered worden, maar ze moeten worden terug gebracht naar de dichtstbijzijnde kust, en dat is Libië,' zegt Sellner in een chatgesprek vanuit Wenen. 'Hulporganisaties moedigen meer en meer migranten aan om de gevaarlijke en illegale overtocht te maken en zijn daardoor verantwoordelijk voor het stijgende dodental.'

Génération Identitaire wordt gezien als de Europese variant van de Amerikaanse Alt-right beweging. De groep ontstond in Frankrijk rond 2003 en is nu ook actief in landen als Duitsland, Oostenrijk, Italië en Nederland.

De groep beroept zich op de culturele en historische identiteit van het eigen volk. Dit betekent dat ze zich verzetten tegen externe invloeden zoals vluchtelingen, maar ook tegen multinationals en het oprukken van de Engelse taal.

'We willen dat Europa Europees blijft,' zegt Sellner. 'Om ons etno-culturele erfgoed te behouden willen we massale immigratie en islamisering stoppen.'

Aandacht vragen

Het is onduidelijk hoeveel mensen zich daadwerkelijk identificeren met de organisatie. In Frankrijk heeft de groep meer dan 120 duizend likes op Facebook. De Nederlandse tak, Identitair verzet, volgt met 14 duizend likes.

Willem Wagenaar is onderzoeker bij de Anne Frank stichting en volgt extreemrechtse groepen in Europa. Volgens Wagenaar bestaat de harde kern in Nederland uit 10 tot 15 mensen. Hij gelooft dat de crowdfundingactie vooral een manier is om aandacht te genereren.

Eerder haalde Génération Identitaire met andere acties ook het nieuws. Zo is aan de Brandenburgse Poort een spandoek opgehangen met de woorden 'beveilig grenzen, beveilig de toekomst' en zijn wegen in Calais geblokkeerd om de bouw van een migrantenkamp te voorkomen. In Nederland werd een kettingslot om de deuren van de Ibn Ghaldounschool in Rotterdam gehangen. De school stond op dat moment volop in de aandacht vanwege vermeende examenfraude.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden