Generale Bank wil na CLBN ook in Duitsland kantoren overnemen

Generale Bank, de nieuwe eigenaar van Credit Lyonnais Bank Nederland, blijft op overnamepad. De grootste bank van België heeft haar voelsprieten nu in Duitsland uitgestoken....

PETER DE GRAAF

Van onze correspondent

Peter de Graaf

BRUSSEL

Na drie mislukte pogingen (Amro, VSB en Van Lanschot) heeft de G-bank met de overname van CLBN eindelijk vaste voet aan Nederlandse grond gekregen. De Belgische bank ziet de regio in een straal van 400 kilometer rond Brussel als haar 'thuismarkt'. Na Frankrijk (Banque Parisienne de Crédit) en Nederland is nu Duitsland aan de beurt. De G-bank heeft daar inmiddels al zeven kantoren geopend.

Maar Chaffart geeft de voorkeur aan de overname van een compleet kantorennet boven het (geleidelijk) openen van eigen filialen. In Nederland zitten de vijf kantoren van G-bank nog steeds in de aanloopverliezen.

De Antwerpenaar noemt de overname van CLBN (79 kantoren) 'een briljante investering, die we echter nog wel moeten waarmaken'.

Generale Bank heeft de winst in de eerste zes maanden van dit jaar met 7 procent zien toenemen tot ruim 6,7 miljard frank (370 miljoen gulden). De bank verwacht dat de consolidatie van CLBN, waarvan de overname op een haar na gevild is, eind dit jaar een 'marginaal' effect zal hebben op de resultaten. Vanaf volgend jaar rekent de bank op 'een positieve weerslag' door CLBN, die wordt omgedoopt in Generale Bank Nederland. Voor het tweede halfjaar voorziet de G-bank een 'evenaring' van de resultaten over de eerste zes maanden.

Ook in eigen land houdt Generale Bank de ontwikkelingen nauwlettend in het oog. BBL, waarin ING een belang heeft van bijna 20 procent, lonkt openlijk naar een partner. Geruchten gaan al over een samengaan tussen BBL en Gemeentekrediet, respectievelijk de nummer vier en twee in België. Chaffart wil slechts kwijt 'geïnteresseerd' te zijn in alles wat zich voordoet op de Belgische markt. Zijn credo: 'Wij willen de grootste en rendabelste privé-bank van België blijven.' Maar op de vraag of de G-bank dan niet noodzakelijk het offensief moet kiezen, gaat hij niet in.

De G-bank, hoofdsponsor van Anderlecht, wil de komende tijd serieus jacht maken op de ruim één miljoen rekeninghouders van de Post. Daartoe wordt een 50-50 joint venture opgericht: de Bank van de Post. (Chaffart voor de duidelijkheid: 'Nee, geen Postbank.') Via die joint venture gaat G-bank 'populaire bankprodukten' verdelen over de 1600 postkantoren. Ook ING had interesse in samenwerking met de Post, maar stuitte op het Belgische onderonsje.

Chaffart vindt niet dat de G-bank de samenwerking met de Post, die reeds eerder dit jaar werd beklonken, rijkelijk laat uitbouwt en verdiept.

'Natuurlijk was de beginfase traag, maar de werkelijke demarrage moet nog komen', aldus Chaffart. En met een knipoog naar de Nederlanders: 'ING zou het niet beter hebben gedaan.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden