'Generaal X.' zocht publiciteit over 'martelingen'

DEN HAAG (ANP) - De voormalige generaal die de belangrijkste bron zou zijn van het verhaal in de Volkskrant over 'martelingen' door Nederlandse militairen in Irak zocht hier zelf de publiciteit over.

Dat schrijft de Volkskrant in een zaterdag verschenen reconstructie over de totstandkoming van het verhaal. Achteraf bleek dat justitieel onderzoek is gedaan naar overtredingen en dat er geen aanleiding was voor vervolging, maar dat stond toen niet in de krant.

Een woordvoerder van Defensie zegt blij te zijn met de reconstructie, waar minister Henk Kamp (Defensie) om heeft gevraagd. De publicatie zal worden meegenomen in het onderzoek dat de minister momenteel laat uitvoeren naar de mogelijkheid aangifte tegen de oud-topman te doen. Het zou gaan om oud-bevelhebber van de marechaussee generaal b.d. Cees Neisingh. Kamp denkt voor dinsdagmiddag uitsluitsel over aangifte te kunnen geven.

Militairen over de schreef

Volkskrantredacteur Jan Hoedeman kwam volgens de reconstructie met 'Generaal X' in contact door een oud-journalist die verklaarde dat de generaal in zijn maag zat met een voorval uit Irak waarbij militairen over de schreef waren gegaan en dat hij in contact wilde komen met een journalist die dat zou uitzoeken. Hoedeman beschrijft in zijn verhaal diverse bronnen te hebben gesproken en geraadpleegd.

Volgens NRC Handelsblad van zaterdag erkent Neisingh dat hij ,,tamelijk druk'' is geweest met de Volkskrantjournalist. Hij zou de mogelijke mishandeling aan de orde hebben gesteld in een ,,breed kader'' van juridische problemen rond vredesmissies. ,,Ik had nooit het gevoel dat het verhaal alleen over mishandelingen zou gaan.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden