Generaal: staatsgreep Burundi is mislukt

De hoogste generaal van het Burundese leger heeft vandaag verklaard dat de coup in het land is mislukt en dat troepen die loyaal zijn aan president Pierre Nkurunziza de macht hebben. De uitspraken van generaal Prime Niyongabo komen een dag nadat een andere generaal zei dat Nkurunziza was afgezet omdat hij tegen de grondwet in een derde termijn ambieerde.

Redactie
Protesten in Burundi. Beeld epa
Protesten in Burundi.Beeld epa

Generaal-majoor Godefroid Niyombare verklaarde de president te hebben afgezet en aan een overgangsregering te werken. De president hield echter vol dat het is mislukt en dat hij nog steeds aan de macht is.

De gevechten in het Afrikaanse land gingen ook afgelopen nacht en vandaag door. In de buurt van het nationale radio- en televisiestation in de hoofdstad Bujumbura waren zware vuurgevechten en explosies te horen. Gisteren gingen duizenden mensen de straat op om te vieren dat het leger de macht zou hebben overgenomen.

De president van Burundi heeft via zijn website en Twitter opgeroepen de kalmte te bewaren. 'President Pierre Nkurunziza roept het Burundese volk op om kalm te blijven', aldus de verklaring.

De couppoging is veroordeeld door de Afrikaanse Unie en de staatshoofden in Oost-Afrika.

Een demonstrant in de Burundese hoofdstad Bujumbura. Beeld reuters
Een demonstrant in de Burundese hoofdstad Bujumbura.Beeld reuters

Machtsstrijd Burundi kan snel etnische trekken krijgen

President Nkurunziza wil zich herkiesbaar stellen. Dat is tegen de grondwet vinden zijn tegenstanders. Het Hof steunt nu de president. Lees hier de analyse van correspondent Kees Broere.

Vliegveld gesloten

De Burundese generaal die zegt Nkurunziza te hebben afgezet, liet weten dat het vliegveld in de hoofdstad Bujumbura en grensovergangen zijn gesloten. Volgens het lokale radiostation Bonesha kan de president om die reden ook niet landen op het vliegveld van Bujumbura.

De regering van Zuid-Afrika, die zegt de situatie in Burundi scherp in de gaten te houden, vindt het nog 'veel te vroeg' om te spreken van een staatsgreep. Ook het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt nog niet te kunnen beoordelen of er sprake is van een staatsgreep. Het ministerie volgt de ontwikkelingen met 'grote zorg' en roept alle partijen op het geweld onmiddellijk te staken.

Ondertussen komen er berichten uit Bujumbura dat militairen het gebouw van de staatsomroep hebben omsingeld. Honderden mensen zijn in de Burundese hoofdstad de straat opgegaan om het aftreden van de president te vieren, meldt persbureau Reuters.

Hevige protesten

Niyombare zou zijn aangesteld als interim-president. De officier werd in februari ontslagen omdat hij de president zou hebben afgeraden om voor een derde ambtstermijn te gaan. Nkurunziza's voornemen om langer aan de macht te blijven leidde de afgelopen dagen tot hevige protesten omdat een derde termijn volgens de grondwet niet mogelijk is. Nkurunziza betoogde echter dat hij bij zijn eerste termijn niet was gekozen, maar was aangesteld door het parlement.

De onrust in Burundi duurt inmiddels zo'n drie weken en heeft aan zeker vijftien mensen het leven gekost.

Een man wordt tegengehouden door de politie tijdens een protest in Bujumbura tegen de president van het land. Beeld afp
Een man wordt tegengehouden door de politie tijdens een protest in Bujumbura tegen de president van het land.Beeld afp
null Beeld reuters
Beeld reuters

Negatief reisadvies

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft vandaag een negatief reisadvies voor Burundi afgegeven. In het hele land, maar vooral in de hoofdstad Bujumbura, kunnen demonstraties voorkomen die mogelijk tot geweld leiden, waarschuwt het ministerie. Reis niet naar Burundi, is het devies, en wie er al is, kan het beste binnen blijven en demonstraties vermijden.

Bij de Nederlandse ambassade in Bujumbura zijn zeventig Nederlanders geregistreerd. Dat zijn zowel toeristen als mensen die er wonen en/of werken. Ze krijgen het advies voldoende eten en drinken in te slaan, hun paspoort bij de hand te houden en alvast een koffer te pakken voor het geval ze op stel en sprong weg moeten, meldt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden