Generaal pardon trekt geen asielzoekers aan

Staatssecretararis Albayrak van Justitie presenteerde gisteren een tussenstand inzake de uitvoering van het omstreden generaal pardon. Volgens haar voorganger Verdonk zou deze regeling afgewezen en nieuwe asielzoekers het signaal geven dat zij in Nederland uiteindelijk altijd kunnen blijven....

Van de door Verdonk, de PVV en de VVD gevreesde aanzuigende werking is evenwel niets gebleken. De mensen die asiel aanvragen, komen overwegend uit landen die geteisterd worden door (burger-)oorlogen. Die aanvragen hebben niets te maken met het beleid ten aanzien van de asielzoekers die vallen onder het regime van de vorige Vreemdelingenwet. Het zou de tegenstanders van het generaal pardon sieren wanneer zij hun ongelijk ruiterlijk zouden toegeven.

De schatting van Albayrak, dat het aantal mensen dat voor een verblijfsvergunning in aanmerking zou komen, niet meer dan dertigduizend zou bedragen, blijkt exact uit te komen. Van de 32.700 asielzoekers die onder de ‘oude’ Vreemdelingenwet vielen, komen er 5.900 niet in aanmerking voor een verblijfsvergunning.

Het besluit van het kabinet tot afkondiging van een generaal pardon – tegen de zin van het CDA afgedwongen door de PvdA en de ChristenUnie – was de enige manier om aan deze slepende kwestie een einde te maken. Het ging om een beperkte groep mensen die het slachtoffer zijn geworden van de traagheid van de Nederlandse bureaucratische procedures onder het regime van de oude Vreemdelingenwet.

Wel toont Albayrak zich tamelijk lichtzinnig als ze beweert dat de pardonregeling bijna is afgerond. Het makkelijke gedeelte was het toekennen van de verblijfsvergunningen. Een stuk moeilijker blijkt al het huisvesten van deze mensen: nog 7.000 van hen hebben geen woonruimte en verblijven nog steeds in een asielzoekerscentrum. Het duurt nog minstens twee jaar voordat alle mensen die een verblijfsvergunning hebben gekregen passende huisvesting zullen hebben.

Het moeilijkste is natuurlijk het uitzetten van degenen die niet in aanmerking komen voor een pardon. Die groep bestaat uit mensen die de laatste jaren niet onafgebroken in Nederland waren, die een delict hebben gepleegd of oorlogsmisdaden hebben begaan. Slechts 180 van hen zijn daadwerkelijk uitgezet. Het uitzetten is pas in maart enigszins op gang gekomen.

Dit magere resultaat roept de vraag op in hoeverre alle instanties, met name de burgemeesters, daadwerkelijk meewerken aan de uitzetting van deze illegalen. Sommige burgemeesters weigeren de Dienst Terugkeer & Vertrek te vertellen waar deze illegalen zich bevinden. Deze dienst beschikt momenteel over 3.400 dossiers van mensen die zouden moeten worden uitgezet.

Albayrak zal een grote inspanning moeten leveren om te voorkomen dat de overgrote meerderheid van de afgewezen asielzoekers illegaal in Nederland blijft hangen. Illegalen zijn immers rechteloos en kunnen daardoor gemakkelijk ten prooi vallen aan uitbuiting of afglijden naar criminele activiteiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden