Generaal pardon hindert formatie
De vorming van een nieuw kabinet loopt nog allesbehalve voorspoedig. Het debat over een generaal pardon zit Balkenende dwars...
De toenadering wordt doorkruist door het conflict over het generaal pardon. De linkse partijen dwongen vorige week in de Tweede Kamer af dat geen asielzoekers meer worden uitgezet die voor 2001 zijn gekomen. De ministers Verdonk (VVD, Vreemdelingenzaken) en Hirsch Ballin (CDA, Justitie) wijzen dit volgens bronnen dinsdag af om staatsrechtelijke en inhoudelijke redenen. Dat kan tot escalatie leiden, met eventueel het vertrek van Verdonk of alle VVD-ministers als gevolg.
Zaterdag zei CDA-fractievoorzitter Balkenende na zijn bezoek aan informateur Hoekstra dat het niet tot gesprekken over samenwerking kan komen voordat er ‘helderheid’ is hoe de partijen proberen hun doelen te bereiken: via ‘toevallige meerderheden’ in de Kamer of door gesprekken in de formatie.
‘Mijn enthousiasme is getemperd door het Kamerdebat over een generaal pardon’, zei Balkenende. ‘Als dit het beeld bepaalt van de formatie, maak ik mij grote zorgen.’ Volgens hem moeten partijen investeren in ‘goede betrekkingen en vertrouwen over en weer’.
Opnieuw weigerde Balkenende zich uit te spreken voor samenwerking met SP en PvdA. Hij zei wel dat hij de resultaten van de afgelopen regeerperiode niet in de waagschaal wil stellen. PvdA-leider Bos en SP-leider Marijnissen vragen om een duidelijke uitspraak dat het CDA met hen wil samenwerken.
Bos zei in Utrecht bereid te zijn ‘voorzichtig om te gaan’ met de nieuwe meerderheid in de Kamer. Hij wil met Balkenende een lijst opstellen van onderwerpen die aan de formatie worden overgelaten. ‘Maar dan moet hij wel serieus met ons willen doorgaan. Wij zijn niet van plan op onze handen te gaan zitten.’