Generaal ontslagen wegens 'ongewenst gedrag' tegenover vrouwen

Generaal Gert-Jan S. is ontslagen bij Defensie wegens 'ongewenst gedrag' tegenover vrouwen. Dit bevestigen anonieme bronnen rondom Defensie aan de Volkskrant.

Natalie Righton
Militairen nemen deel aan een oefening in het Zeeuwse Brouwershaven. De betreffende generaal in dit artikel staat niet op deze foto. Beeld ANP
Militairen nemen deel aan een oefening in het Zeeuwse Brouwershaven. De betreffende generaal in dit artikel staat niet op deze foto.Beeld ANP

De 56-jarige topmilitair 'staat al jaren bekend als rokkenjager' en zou tweemaal achtereen 'niet te tolereren gedrag' tegenover vrouwelijke collega's hebben vertoond, zoals het versturen van seksueel getinte sms'jes. Een bron meldt 'verbaasd te zijn dat het niet al eerder naar buiten is gekomen'.

Het ministerie van Defensie wil om 'privacyredenen' niet uitweiden over de kwestie waarover de Telegraaf eerder vandaag al berichtte. Wel bevestigt het ministerie dat de generaal is ontslagen wegens 'ongewenst gedrag' terwijl hij gedetacheerd was bij de Auditdienst van het Rijk.

S. eerder al in de fout
De topmilitair is voor de tweede maal in de fout gegaan. In 2012 werd S. geschorst toen hij over de schreef ging tegenover vrouwen op de ict-afdeling van Defensie. Het gaat om dezelfde afdeling waar vier topambtenaren vorige week op een zijspoor zijn gezet door minister Hennis van Defensie.

De topambtenaren moesten het veld ruimen wegens disfunctioneren bij de ict-afdeling 'Joint IV Commando (JIVC)'. Gert-Jan S. werkte daar twee jaar geleden als plaatsvervangend commandant, toen de afdeling nog 'Ivent' heette. 'De twee zaken hebben verder niets met elkaar te maken. Het is niet zo dat Hennis nu doorpakt en de ene na de andere topmilitair van die ict-afdeling ontslaat', aldus een anonieme bron.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden