Generaal nuanceert zijn uithaal naar homo’s in leger VS

De hoogste militair in de Verenigde Staten heeft zich de woede op de hals gehaald van de homobeweging door in een interview homoseksualiteit ‘immoreel’ te noemen....

Van onze correspondent

In een interview met The Chicago Tribune zei Pace maandag: ‘Ik geloof dat homoseksuele handelingen tussen twee individuen immoreel zijn en dat we immorele handelingen niet moeten vergoelijken.’

De nationale organisatie Servicemembers Legal Defense Network noemde de opmerkingen van Pace ‘schandelijk, ongevoelig en onfatsoenlijk’ voor de 65 duizend lesbische en gay militairen in het Amerikaanse leger. De organisatie neemt het op voor duizenden militairen die vanwege hun seksuele geaardheid ontslagen zijn.

Sinds veertien jaar geldt een beleid van ‘niet vragen, niet vertellen’ ten aanzien van homo’s in het leger. De legerleiding wordt geacht niet te vragen naar seksuele geaardheid, de militairen moeten zich er niet over uitlaten. De regeling kwam tot stand in het begin van het presidentschap van Bill Clinton. Hij had tijdens de verkiezingscampagne beloofd dat homo’s open en vrije toegang tot het leger zouden krijgen.

Eenmaal aan de macht en geconfronteerd met sterk verzet uit het leger kon Clinton deze belofte niet gestand doen.

Generaal Pace verklaarde gisteren dat hij slechts zijn persoonlijke mening had gegeven, gebaseerd op zijn opvoeding. Het was slechts zijn bedoeling geweest, zei hij in een verklaring, te onderstrepen dat het beleid van don’t ask, don’t tell niet moet worden ingetrokken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden