Generaal met gevoel voor politieke verhoudingen

De 'nieuwe generaals', waartoe Marcel Urlings behoort, verdienden hun sporen na de Koude Oorlog. Ten tijde van Srebrenica behoorde hij bovendien niet tot de legertop....

Theo Koelé

DE nieuwe bevelhebber van de landmacht, luitenant-generaal Marcel L. M. Urlings (52), is een van de 'nieuwe generaals'. Deze topmilitairen hebben, anders dan hun voorgangers, enig gevoel voor politieke verhoudingen en 'hebben de moed om een minister onder vier ogen de waarheid te zeggen', zoals Urlings het onlangs zelf formuleerde.

'Nieuw' wil ook zeggen dat ze hun sporen verdiend hebben na de Koude Oorlog. In 1991 nam Urlings deel aan de operatie Provide Comfort in Irak. Hij voerde het bevel over een geniebataljon dat hulp verleende aan tienduizenden Koerdische vluchtelingen. Die klus klaarde Urlings met succes, aldus superieuren.

In het rampjaar 1995, toen Dutchbat de moord op duizenden moslims in Srebrenica niet wist te voorkomen, behoorde Urlings niet tot de landmachttop. In dat jaar studeerde hij achtereenvolgens aan het Army War College in het Amerikaanse Carlisle en was hij werkzaam bij de directie Materieel van de landmacht.

Het is geen verrassing dat de nieuwe minister van Defensie, Benk Korthals (VVD), Urlings in het kabinet voordroeg als opvolger van Ad van Baal. Deze moest als bevelhebber opstappen nadat het NIOD-rapport dit voorjaar een hard oordeel had geveld over de rol van de landmachttop ten tijde van het Srebrenica-drama. Maar ook Urlings krijgt met 'Srebrenica' te maken; een parlementaire enquêtecommissie zal nagaan of de landmacht destijds met opzet informatie achterhield. Dat verwijt laat de huidige militaire leiding niet onberoerd. De kritiek van het NIOD op de landmacht heeft Urlings 'pijn gedaan, want er zit zo ontzettend veel goeds bij deze organisatie'.

Tot voor kort was de in Limburg geboren Urlings commandant van het Duits-Nederlandse legerkorps, gelegerd in het Duitse Münster. Onder leiding van Urlings kreeg het korps een hoofdkwartier dat zo nodig binnen enkele weken kan opereren in een crisisgebied waar ook ter wereld. De komende jaren staat Urlings voor een groot probleem, in zijn woorden: challenge (uitdaging). Defensie zal honderden miljoenen bezuinigen, en zonder twijfel moet het grootste krijgsmachtdeel een aandeel leveren. Staatssecretaris Kees van der Knaap heeft al een begerig oog laten vallen op de onlangs door de landmacht bestelde zware artillerie. Volgens mensen die Urlings kennen, zal hij alles doen om de order veilig te stellen. Lukt dat niet, dan zal hij zijn loyaliteit aan 'de politiek' bewijzen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden