Generaal in Indonesië opgepakt in zaak-Munir

Verrassende doorbraak in vier jaar oude zaak rond moord mensenrechtenactivist...

Van onze correspondent Michel Maas

JAKARTA De Indonesische politie heeft een voormalige topfunctionaris van de geheime dienst gearresteerd, die verantwoordelijk zou zijn voor de moord op de mensenrechtenactivist Munir Said Thalib. De arrestatie van generaal-majoor Muchdi Purwopranjono wordt gezien als een doorbraak in de bijna vier jaar oude moordzaak. Purwopranjono zou opdracht hebben gegeven tot de moord.

Munir werd in september 2004 vergiftigd tijdens een vlucht van Jakarta naar Amsterdam. Een piloot van de Indonesische luchtvaartmaatschappij Garuda, Pollycarpus Budihari Priyanto, werd gearresteerd. Pollycarpus werd na een slepende rechtszaak veroordeeld, door de Hoge Raad vrijgesproken, en opnieuw veroordeeld.

Hij zit nu een straf van 20 jaar uit omdat de rechter bewezen acht dat hij Munir het arsenicum heeft toegediend. Tijdens de rechtszaken werd duidelijk dat Pollycarpus niet alleen had gewerkt maar deel uitmaakte van een samenzwering, waarin met name de geheime dienst BIN betrokken was.

Purwopranjono was in 2004 plaatsvervangend hoofd van de dienst. Pollycarpus bleek hem kort voor en na de moord 41 keer op zijn mobiele telefoon te hebben gebeld. Dat gegeven was drie jaar lang voor justitie en politie geen aanleiding om Purwopranjono op te pakken. Mensenrechtenorganisaties vreesden dat BIN vrijuit zou gaan. De arrestatie van Purwopranjono kwam als een verrassing.

Usman Hamid, de voorzitter van de door Munir opgerichte mensenrechtenorganisatie Kontras, is blij met de arrestatie: ‘Dit is een doorbraak. Dit is de eerste keer dat in Indonesië een ex-functionaris van BIN wordt gearresteerd. Dit bewijst dat de huidige leiding van de politie de zaak uiterst serieus neemt.’

In de ogen van Hamid is Purwopranjono de man die de uitvoering van de moord leidde, maar niet de eindverantwoordelijke: ‘Dit is niet een actie van een of twee individuen geweest, maar een goed georkestreerde samenzwering. Het meesterbrein is nog steeds op vrije voeten.’ Ook Munirs weduwe is sceptisch: ‘Wij hebben niet een tweede zondebok nodig. Het onderzoek moet doorgaan, tot het allerhoogste niveau.’

Purwopranjono kan, als hij schuldig bevonden wordt, de doodstraf krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden