Generaal Djukic eist intrekking aanklacht

De verdediging van de Bosnisch-Servische generaal Djukic neemt geen genoegen met zijn vrijlating vanwege humanitaire redenen. Djukic wil dat zijn naam volledig gezuiverd wordt en dat het Joegoslavië Tribunaal de aanklacht tegen hem intrekt wegens gebrek aan bewijs....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Het tribunaal hield maandag een zitting over de mogelijke vrijlating van Djukic, wiens gezondheid hard achteruit gaat. Woensdag wordt een beslissing verwacht.

De generaal is vrijdag uit de Scheveningse gevangenis overgebracht naar een Haags ziekenhuis. Hij lijdt aan kanker van de alvleesklier en heeft nog maar kort te leven. Volgens het medisch rapport dat maandag aan de rechtbank werd gepresenteerd is zijn overlijden eerder een kwestie van weken dan van maanden.

Aanklager Goldstone vroeg vrijdag het tribunaal de aanklacht tegen Djukic in te trekken, omdat hij te ziek is om nog berecht te worden. Maandag verklaarde aanklager Blewitt dat intrekking van de beschuldiging alleen vanwege humanitaire redenen aan de orde is. In theorie moet de zaak weer heropend kunnen worden, aldus Blewitt.

De zoon van generaal Djukic, Aleksandr, is zaterdag naar Den Haag gekomen. Hij was maandag op de zitting en zei te verwachten zijn vader mee terug te kunnen nemen naar huis. De generaal heeft tegen zijn zoon gezegd: 'Ik sterf liever in Den Haag dan dat ik mag gaan met de naam een oorlogsmisdadiger te zijn.' Volgens Aleksandr Djukic probeert het tribunaal zich te redden uit een pijnlijke affaire door de ziekte van zijn vader aan te grijpen als argument voor diens vrijlating. 'Mijn vaders arrestatie en overdracht was illegaal. Hij stond niet op de lijst van verdachten van het tribunaal.'

Djukic werd eind januari in Sarajevo gearresteerd en begin februari overgedragen aan het Joegoslavië Tribunaal. Die had op dat moment nog geen aanklacht tegen hem, maar formuleerde er een eind februari. Volgens de aanklacht was Djukic in zijn hoedanigheid van logistiek bevelhebber van generaal Mladic verantwoordelijk voor het bestoken van de burgerbevolking van Sarajevo.

Tegen een medegevangene van Djukic, kolonel Krsmanovic, bracht het tribunaal geen aanklacht in, omdat er geen bewijzen voor diens schuld werden gevonden. Krsmanovic werd daarom twee weken geleden weer overgedragen aan de autoriteiten in Sarajevo. Zij wilden hem berechten wegens oorlogsmisdaden, maar lieten hem zondag vrij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden