Genenonderzoek in Nijmegen

Het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen is deze week begonnen achttienduizend Nijmegenaren uit te nodigen voor een groot epidemiologisch onderzoek....

Het bloed van de deelnemers is volgens projectleider dr. Bart Kiemeny vooral nodig om hun DNA onder de loupe genomen. Door naar kleine variaties in genen te zoeken en vervolgens die gegevens te combineren met data over levensstijl en ziekte, hopen de onderzoekers een beeld te krijgen van de aangeboren variatie in ziektegevoeligheid. In eerste instantie staat de gevoeligheid voor kanker daarbij centraal.

Kiemeney verwacht dat een respons van 70 procent op de enquête haalbaar is. Hij hoopt dat van deze groep weer 70 procent bereid is bloed te laten prikken, zodat uiteindelijk een gegevensbestand van circa negenduizend mensen resulteert.

Hun gegevens worden gecodeerd dus annoniem opgeslagen. Wel worden de bestanden gekoppeld aan de nationale kankerregistratie. Krijgt een van de respondenten later kanker dan worden die gegevens alsnog aan het Nijmeegse bestand toegevoegd.

Ook kunnen de projectleiders aan de hand van de code de anonimiteit opheffen. Dat is nodig om verschillende groepen aan nader onderzoek te kunnen onderwerpen voor speciale deelonderzoeken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden