'Geneeskrachtige' skeletten van 800 gefokte leeuwen mogen van Zuid-Afrika naar Azië

Leeuwen zijn handel in Zuid-Afrika. Je kunt ze vertroetelen als ze klein zijn, afschieten als ze groot zijn en vermalen als ze dood zijn. Ondanks protesten van natuurbeschermers geeft de Zuid-Afrikaanse regering wildboeren permissie om dit jaar 800 skeletten van gefokte leeuwen te exporteren naar Azië, waar de botten gebruikt worden voor medicinale toepassingen. 

Een leeuw in het Kruger National Park in Zuid-AfrikaBeeld anp

Minister van Milieu Edna Molewa maakte het omstreden besluit woensdag bekend. Het is de eerste keer dat voor de handel in leeuwenbotten een quotum is vastgesteld. De verplichting daartoe werd vorig jaar opgelegd door Cites, de conventie van de VN voor de internationale handel in bedreigde soorten. Het ministerie reageerde niet op verzoeken om commentaar.

Molewa's besluit komt echter niet onverwacht. Zuid-Afrika voert al jaren leeuwenbotten uit. In Aziatische landen worden die vanwege (onbewezen) geneeskrachtige eigenschappen verwerkt in traditionele medicijnen, drankjes en amuletten. Leeuwenbot is een goedkoper alternatief voor tijgerbot, dat steeds zeldzamer wordt doordat tijgers in het wild bijna zijn uitgeroeid.

Commerciële wildboerderijen

Leeuwen worden in Zuid-Afrika bij duizenden gefokt op wildboerderijen, waar de welpen door toeristen kunnen worden gevoed en geknuffeld (cub petting) en de halftamme volwassen dieren op omheinde terreinen worden uitgezet om op bestelling door trofeejagers te worden afgeschoten (canned hunting). De fokkers verkopen daarna de botten en andere lichaamsdelen.

De rechtvaardiging van de handel is dat legaal aanbod van botten van gefokte leeuwen voorkomt dat wilde dieren worden gestroopt. Tegenstanders wijzen er echter op dat aanbod vraag creëert en legale handel het stropers alleen makkelijker maakt om contrabande wit te wassen. Er was geen markt voor leeuwenbot voordat Zuid-Afrika 10 jaar geleden met de export begon.

De leeuw geniet geen volledige bescherming onder Cites, hoewel Afrikaanse landen daar wel om hebben gevraagd. De conventie besloot vorig jaar alleen tot een verbod op de handel in botten, tanden en klauwen van wilde leeuwen. Zuid-Afrika mag lichaamsdelen van gefokte leeuwen wel verhandelen, op basis van jaarlijks vast te stellen quota. Trofeejacht blijft ook toegestaan.

Hoewel ze nog niet officieel zijn bedreigd gaat het slecht met de leeuwen in heel Afrika, vooral door de verdwijning van hun leefgebied, door oprukkende landbouw en veeteelt en het afnemen van prooidieren door stroperij. Het aantal leeuwen is in 20 jaar tijd met 40 tot 50 procent afgenomen, tot hooguit 20.000 exemplaren. In een land als Kenia, waar vanouds veel leeuwen leefden, kunnen ze volgens wetenschappers binnen 20 jaar zijn uitgestorven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden