Gene Pharming zoekt verbeterde 'Herman'

Het biotechnologiebedrijf Gene Pharming Europe in Leiden gaat een nieuwe fokprogramma opzetten voor genetisch veranderde runderen die menselijke eiwitten moeten leveren....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De experimenten vinden plaats op de eigen proefboerderij van Gene Pharming in Polsbroek. Draagkoeien hebben daar foetussen geïmplanteerd gekregen met een kunstmatige verandering in de genen. Pas als er daadwerkelijk kalfjes met genetische veranderingen worden geboren, besluit het bedrijf of er mee zal worden gefokt of niet, aldus een woordvoerder vrijdag.

Doelstelling van het onderzoek is een verbeterde versie van Herman, wiens dochters door een overgeërfde genetische verandering in hun melk het menselijke eiwit lactoferrine kunnen produceren. Humaan lactoferrine is een effectieve ontstekingsremmer die misschien toepassing kan vinden bij patiënten met een aangetast immuunsysteem of zwakke pasgeborenen.

De verbeteringen zullen in de eerste plaats betrekking hebben op het zogeheten genconstruct. Dat is een kunstmatig vervaardigd stukje menselijk genetisch materiaal, dat in de genen van een bevruchte rundereicel wordt gezet. Het eenmaal volwassen kalfje kan daardoor later geen normaal eiwit produceren, maar een menselijk eiwit. De exacte samenstellign van het eiwit en de productiviteit worden volledig bepaald door het ingebrachte genconstruct.

Nakomelingen van Herman hebben uitsluitend het ene genconstruct waarvoor de genetici van het bedrijf drie jaar geleden kozen bij het construeren van de eerste serie transgene runderen. Van die serie bleek alleen Herman werkelijk genetisch veranderd, een complicatie van het onderzoek omdat eventuele lactoferrine-produktie pas in zijn dochters tot uitdrukking zou kunnen komen. Die zullen later dit jaar voor het eerst melk geven, waarna klinische proeven met lactoferrine kunnen beginnen.

Gene Pharming, dat eerder dit jaar in opspraak raakte omdat een geheim contract met Nutricia leek te suggereren dat men algemene toepassing in babyvoeding nastreefde, heeft voorlopig geen nieuwe wettelijke toestemming nodig voor de aanloop naar een nieuw fokprogramma. Voor zulke laboratoriumexperimenten zijn alle vergunningen al verleend. Waarschijnlijk begin volgend jaar wordt een Algemene Maatregel van Bestuur voor Biotechnologie van kracht, waarin een nieuwe vergunning wel vereist zal zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden