Genderneutraal schrijven? Schrijf gewoon vaker over vrouwen

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 13 juni.

Beeld Pixabay

Brief van de dag: Weg met zwangerschapsdiscriminatie

Het zullen de zwangerschapshormonen wel zijn, maar het artikel over zwangerschapsdiscriminatie (Zaterdag, 10 juni) maakt me kwaad.

Sinds ik acht jaar geleden mijn werkende leven begon, heb ik talloze contractbeëindigingen bij zwangerschap gezien bij collega's en vriendinnen.

Vroeger werd je ontslagen als je zwanger was, tegenwoordig blijkt het vaak niet anders. Met een tijdelijk contract, en dat heeft onze generatie over het algemeen, heb je bij beëindiging simpelweg geen poot om op te staan, want hoe toon je aan dat zwangerschap de reden was? Zwangerschapsdiscriminatie treft inmiddels 43 procent van de vrouwen met kinderen, dit vinden we toch niet acceptabel?

Het is bovendien simpelweg verboden, ik noem het nog maar even, want wat lees ik in het artikel voor aanbevelingen? Als vrouw moet je 'niet bijdragen aan verkeerde beeldvorming'.

Je moet 'het gesprek aangaan over de verdeling van de zorgtaken', 'samen naar een oplossing zoeken'. Best lastig, samen naar een oplossing zoeken als je net op straat staat!

Wordt het niet eens tijd om de rechtspositie van werkende vrouwen te versterken, zodat zwangerschapsdiscriminatie echt kan worden aangepakt? Dan kunnen vrouwen bij zo'n gezellige keukentafelbabbel met de werkgever hun argumenten net wat meer kracht bijzetten.

Janneke Barten, Haarlem

'Echte helden'

De president van de Republiek der Zuid-Molukken, John Wattilete, wentelt zich namens en voor zijn achterban onterecht en schaamteloos in een bedroevend slachtofferschap. In zijn speech afgelopen zondag, bij de herdenking van de treinkaping bij De Punt op 11 juni 1977, memoreerde hij ( 'de dag waarop in opdracht van de Nederlandse regering een einde is gemaakt aan de jonge levens van onze helden'. (Ten eerste, 12 juni)

Echte helden kunnen om een politiek ideaal te bereiken in uiterste nood nog wel naar de wapens grijpen - daar is zelfs met behoud van respect voor de regel van de rechtsstaat van het overheidsmonopolie op geweld nog wel enig begrip voor op te brengen. Maar met die wapens hadden zij dan alleen een vijandige overheid en de direct betrokken overheidsdienaren mogen bevechten.

In elk geval behoorden zij geen volmaakt onschuldige treinpassagiers of NS-personeel te gijzelen of zelfs af te schieten en als honden op het talud te kwakken. Dat past echte helden niet. Evenmin past Wattilete onzorgvuldig taalgebruik.

Ed Arnold, Zeist

Genderneutraal

Heel grappig. Een lang artikel over genderneutraal schrijven door een medewerker wier beroepstitel blijkbaar niet genderneutraal te maken is (Ombudsvrouw, 10 juni). Mijn suggestie: klachtbehandelaar. Maar serieus. Als het de bedoeling is om mannen en vrouwen gelijkwaardig te behandelen dan zouden krantenredacties er beter aan doen om evenveel artikelen te publiceren over vrouwen als over mannen.

Een visueel goed voorbeeld hiervan zijn de sportpagina's, niet alleen van deze krant maar van vrijwel alle nationale en lokale kranten en tijdschriften. Zowel de meeste als de grootste foto's zijn van mannelijke sporters.

Ook op andere pagina's zijn weinig vrouwen zichtbaar, de indruk wekkend dat er minder vrouwen dan mannen op de wereld zijn.

Hennie Kohut (gezegend met een genderneutrale voornaam), Ede

Vaagtaal

'Dat man en vrouw nu in principe dezelfde aanduiding krijgen, hebben niet alle lezers bewust meegekregen' (Opinie, 10 juni).

Deze vaagtaal verwacht men niet in de Volkskrant en al helemaal niet in een bijdrage van degene die uitleg geeft over redactionele gebruiken en voorschriften. Maar het kan in principe ook dat Annieke Kranenberg p. 97 (vermijd jargon) en p. 197 (gebruik geen vreselijke uitdrukkingen) van Het Nieuwe Stijlboek onbewust niets heeft meegekregen.

Boudewijn Otten, Ede

Sekseneutraal

Met plezier las ik Annieke Kranenbergs 'Sekseneutraal schrijven over taalgebruik'. (Opinie, 10 juni). Zelf was ik lang verslaggeefster, tot ik iemand hoorde zeggen: 'Heb je ooit wel eens iemand zien verslaggeefsten?' Maar toen was het al te laat en had ik een lettergreep van mijn naam opgeofferd om in een tweekolommer te passen. Het besef breidde zich uit. Aan mij besteed was: 'Het is wel mijn zoon, maar ik ben niet zijn vader, zei de chirurg.'

Thuis is veel veranderd, vooral bij tv-kijken. Zo begroeten wij Hanneke als Groentemens en zeggen wij om beurten: 'Kijk, weer alleen maar mannen.' Ik ben het met Annieke eens dat het statusverlagende karakter bij de vrouwelijke vorm moet worden vermeden. Met hopelijk als gevolg salarisnivellering. Het is inderdaad een lange weg vol hobbels en kuilen. Met louter consequent zijn ben je er niet, iedereen weet waar dat toe leidt, zum Teufel.

Marij van Donkelaar, Almere

Geen belasting

'Groot deel zzp'ers betaalt geen euro inkomstenbelasting', kopt de krant (Economie, 12 juni). Wat zijn dat voor asociale zakkenvullers, denkt de lezer met een vaste betrekking. Als die verder leest, blijkt dat 'grote deel' te gaan om 40 procent van het aantal zelfstandigen, en wel de 40 procent die minder verdient dan 24.000 euro bruto.

Inderdaad betaal je dan, dankzij allerlei aftrekposten, geen belasting. Maar krijg je dan ook geen WW, geen WAO, geen pensioen, geen vakantiegeld en meer van dat soort kleine voordelen van de werknemer in vaste dienst.

E. van Ginkel, Leiden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.