Gendercentrum ontslaat arts wegens onkunde
Het Gender Behandelcentrum in Utrecht heeft de keuringsarts P. Roos, die de dagelijkse leiding van de kliniek op zich zou nemen, vrijdag ontslagen....
Van onze verslaggeefsters
UTRECHT
In de privé-kliniek kan via een methode van scheiding van zaadcellen de kans worden vergroot dat het kind het geslacht krijgt dat de ouders wensen. Voorwaarde is dat het om een tweede kind gaat en dat het een ander geslacht krijgt dan het eerste kind. Het centrum vraagt per behandeling tweeduizend gulden en geeft geen honderd procent garantie.
Niet bekend
Directeur B. van Delen van de kliniek noemt het ontslag van Roos 'een persoonlijk drama'. Volgens Van Delen heeft Roos suikerziekte. 'Ik denk dat hij tijdens de uitzending van Nova in een soort coma raakte door die ziekte. Daardoor heeft hij geen goede uitleg kunnen geven.'
Ondanks het ontslag van Roos gaat het centrum volgende week volgens planning gewoon open. Volgens directeur Van Delen is de aanstelling van een vervanger vrijwel rond. Een naam wil hij nog niet noemen.
Hij spreekt tegen dat er vooral negatieve onderzoeksresultaten zijn. 'De reacties variëren van ''het werkt niet'' tot ''het functioneert wel''.' Volgens Van Delen zijn de slechte resultaten vooral veroorzaakt doordat in laboratoria niet zorgvuldig genoeg is gewerkt.
Het centrum is vrijdag, onder het oog van een inspecteur van de Volksgezondheid, ingericht met de benodigde laboratoriumspullen. Er zullen, naast de arts voor de dagelijkse leiding, drie laboranten en een verpleegkundige worden aangesteld. Volgens Van Delen staan al dertig belangstellenden ingeschreven en is er geen enkel obstakel meer om aan de slag te gaan. Wanklanken hebben hem nog niet bereikt.
Minister Borst van Volksgezondheid wil voorkomen dat het Gendercentrum zijn poorten opent. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft ze dat ze hiertoe 'de benodigde stappen' zal ondernemen. Daarbij sluit ze het treffen van wettelijke maatregelen niet uit, maar ze wijst de Kamer er wel op, dat het geruime tijd duurt voor zo'n wet van kracht is.
De minister wijkt met haar standpunt af van het advies dat de Gezondheidsraad haar gisteren aanbood over geslachtskeuze om niet-medische redenen. Over de behandeling die in het Utrechtse centrum zou worden uitgevoerd - het sperma wordt daarbij gescheiden in een mannelijke en een vroumelijke component - heeft de raad grote twijfels. 'Het is een nog verre van reële mogelijkheid.'
Maar de raad acht geslachtskeuze als instrument voor gezinsplanning 'niet per se seksistisch of moreel verwerpelijk'. Ook het argument van het 'hellend vlak' is geen reden om geslachtskeuze om niet-medische redenen onaanvaardbaar te vinden, meent de Gezondheidsraad.
Hij vindt dat er geen aanleiding bestaat voor wettelijke maatregelen om geslachtskeuze vóór de bevruchting te verbieden. Maar als zo'n techniek door een arts wordt aangeboden, kunnen wel specifieke eisen worden gesteld aan de voorlichting die de cliënt behoort te krijgen en ook aan de kwaliteit en de veiligheid van de methode.