Genadeloos hard

BEREND JAN BOCKTING

Ray Eddy, moeder van twee kinderen, blijkt in de openingsscène van Frozen River weer eens aan haar lot overgelaten door haar gokverslaafde man. De vrouw, razend knap gespeeld door Melissa Leo, ploetert zich in het vervolg van de film via een reeks wanhoopsdaden richting een beter bestaan. Dat die opeenstapeling van drama niet leidt tot overdaad, is te danken aan debuterend regisseur en schrijver Courtney Hunt, die met uitgeklede, sobere en indringende beelden laat zien hoe uitzichtsloos de omstandigheden van de getekende vrouw zijn. Doordat Hunt alles zo klein houdt, komt het leed juist genadeloos hard aan. Het leverde haar de juryprijs op tijdens het Sundance Film Festival en twee Oscarnominaties op.

Frozen River (Courtney Hunt, 2008)

BBC 1, 0.55-2.25 uur.

The Fog

(Rupert Wainwright, 2005) Overbodige remake van de gelijknamige film die horrormeester John Carpenter in 1980 maakte op de succesgolf van Halloween. Het uitgangspunt van de remake blijft hetzelfde - een onheilspellende mist die honderd jaar geleden een schip tot zinken bracht keert terug in Antonio Bay - maar Carpenters ambachtelijke spanningsopbouw maakte anno 2005 plaats voor voorspelbaar effectbejag.

RTL 7, 22.35-0.35 uur.

October

(Sergei M. Eisenstein en Grigori Aleksandrov, 1928) Drie jaar na het succes van zijn legendarische Battleship Potemkin pakte de Russische montagevernieuwer Sergei Eisenstein opnieuw groots uit met de verfilming van de Oktoberrevolutie van 1917. Zijn vernieuwende visuele stijl kwam de regisseur ditmaal ook op kritiek te staan; de film zou te intellectueel zijn voor het gewone volk. Bovendien werd Eisenstein door Stalin gedwongen de scènes met de revolutionair Trotski uit de film te snijden, waardoor er ongeveer driekwart van het origineel resteerde.

Arte, 23.05-1.00 uur.

Hanussen

(István Szabó, 1988) Het politiek-historische drama Hanussen, ook bekend als Profeta, vormt met Mephisto (1981) en Oberst Redl (1985) een drieluik over het begin van de 20ste eeuw. De nog altijd actieve acteur Klaus Maria Brandauer, in de twee voorgaande films respectievelijk te zien als theateracteur en homoseksuele leidinggevende in het Oostenrijkse leger, schittert in dit slotdeel als een Oostenrijkse soldaat die tijdens de Eerste Wereldoorlog een kogel in zijn hoofd krijgt, vervolgens profetische gaven ontwikkelt en daarop de komst van de nazi's ziet aankomen.

ARD, 0.50-2.40 uur.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden