Gen-rijst kan zout en kou aan

Koreaanse en Amerikaanse onderzoekers hebben een nieuwe rijstvariëteit ontwikkeld die in staat is onder slechte groeiomstandigheden toch een behoorlijke opbrengst te leveren....

Door genetische manipulatie maakt de nieuw ontwikkelde rijstplant een speciaal soort suiker aan: trehalose. Onder stressvolle omstandigheden is dit molecuul in staat eiwitten en vetten die van belang zijn voor de stofwisseling op het juiste spoor te houden. Schimmels, bacteriën en droogteminnende planten maken van die eigenschap gebruik.

Eerdere pogingen om trehalose-genen in te bouwen in voedselgewassen zijn op een mislukking uitgelopen doordat de gemanipuleerde planten niet goed groeiden. Dat is nu voorkomen door een iets ander genconstruct in te bouwen. Bovendien werd er een soort 'starter' voor gezet zodat het ingebrachte trehalose-gen pas aan gaat als de plant in stressvolle omstandigheden verkeert.

De onderzoekers verwachten op grond van eerste waarnemingen dat hun rijst duidelijk hogere opbrengsten zal leveren in marginale groeigebieden. Zeker 20 procent meer, zo is de verwachting, maar resultaten van opbrengstproeven zijn nog niet voorhanden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden