Gemummificeerde vrouw blijkt over-over-over-over-over-overgrootmoeder van Boris Johnson

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson blijkt af te stammen van een 230 jaar geleden gemummificeerde vrouw in Zwitserland. Onderzoek van haar dna heeft dat uitgewezen. Het gaat om de over-over-over-over-over-overgrootmoeder van de minister. Johnson schreef in een tweet met een woordspeling erg blij te zijn met het nieuws over zijn 'grandmummy'.

Boris Johnson en zijn 'grandmummy'. Beeld
Boris Johnson en zijn 'grandmummy'.Beeld

Zwitserse onderzoekers hebben zich lang afgevraagd wie de vrouw was, sinds de mummie in 1975 werd gevonden tijdens renovaties in de Barfüsser Kerk in Basel, zo meldt de BBC. Daar lag ze zonder grafsteen vlak voor het altaar, duidelijk goed doorvoed en in goede kwaliteit kleding, dus ze moest een rijke vrouw zijn geweest. Het lichaam was vergeven van de kwik, een middel dat van de 15de tot de 19de eeuw werd gebruikt tegen syfilis, maar vaak dodelijk was. De vrouw had de seksueel overdraagbare ziekte vermoedelijk opgelopen doordat ze voor besmette patiënten zorgde.

Johnson noemde haar in zijn tweet daarom een 'pionier in de zorg voor seksuele gezondheid'. Door het kwik was het lichaam gemummificeerd. Vorig jaar bleek dat de vrouw al eerder was opgegraven, in de 19de eeuw. Daardoor vermoedden de onderzoekers dat ze lid was van een belangrijke familie in Basel (destijds een rijke handelsstad), de familie Bischoff.

Grote teen

Vergelijking van dna uit de grote teen van de mummie met dat van levende leden van de familie bevestigde met 99,8 procent zekerheid dat het het lichaam was van Anna Catharina Bischoff, die in 1787 op 68-jarige leeftijd overleed. Daarop konden met behulp van bevolkingsregisters haar afstammelingen worden achterhaald.

Gerhard Hotz van het Museum voor Natuurlijke Historie in Basel zei dat een team van meer dan veertig personen aan het onderzoek naar de mysterieuze vrouw heeft gewerkt. 'Het was een riskant project. We wisten niet zeker of het iets zou opleveren. Maar we hadden zoveel geluk. En toen kwam Boris Johnson. Wat wil je nog meer?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden