Gemoederen blijven ook na excuses Deense krant verhit

Moslims in diverse landen hebben dinsdag opnieuw verontwaardigd gereageerd op de maanden oude cartoons van de profeet Mohammed in een Deense krant....

ANP

De ministers van Binnenlandse Zaken van de Arabische landen vroegen de Deense regering de makers van de tekeningen ‘stevig’ te bestraffen. De bewindslieden, die dinsdag in Tunis bijeen waren, veroordeelden ‘de beledigingen van de islam en de profeet die in de Deense pers zijn gepubliceerd’.

Volgens de Deense minister van Defensie Sören Gade is tegen de Deense soldaten in Irak een fatwa uitgevaardigd door een religieuze leider. De minister gaf verder geen details, maar zei wel dat er sprake is van een ‘reële dreiging’.

In de Gazastrook gingen duizenden Palestijnen op aansporing van de Islamitische Jihad de straat op om tegen de spotprenten te protesteren. Zij staken een grote foto van de Deense premier Rasmussen in brand en droegen foto’s mee van de Israëlische waarnemend premier Olmert en de Amerikaanse president Bush. ‘Deze barbaarse aanval op de islam is het resultaat van een campagne van opruiing tegen de islam die Bush op gang heeft gebracht’, stelde een leider van Islamitische Jihad.

Europarlementslid Jeanine Jennis-Plasschaert (VVD) vindt het misplaatst dat hoofdredacteur Juste van Jyllands-Posten zijn verontschuldigingen heeft aangeboden. ‘Hieraan toegeven is het begin van het einde. Nimmer zou een Europese krant zich hoeven te verontschuldigen ten overstaan van deze radicale moslims.’ Volgens de VVD’er hebben veel moslims geen gevoel voor humor of zelfspot.

In Denemarken wordt gevreesd voor het verlies van zeker elfduizend arbeidsplaatsen bij een blijvende boycot van Deense producten in moslimlanden. Volgens een analyse van de Jyske Bank is vooral de export van levensmiddelen en landbouwproducten voor geruime tijd in gevaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden