Gemengde reacties op plan Vogelzang

Het voorstel van de Utrechtse korpschef Vogelzang om veelplegers uit de anonimiteit te halen is gemengd ontvangen. Burgemeester Brouwer van Utrecht heeft positief gereageerd, het OM ziet er niets in...

De Utrechtse korpschef zei maandag er voorstander van te zijn dat de portretten van de zogenoemde veelplegers worden verspreid in de wijken waarin ze actief zijn. Publicatie van de foto's is onderdeel van het beleid waarmee Vogelzang de maatschappij weerbaarder tegen criminaliteit wil maken.

'Als je een duurzame daling van de criminaliteit wilt en daarbij een beroep op de burger en het bedrijfsleven doet, moet je ze wel handvatten geven om wat te doen', reageerde burgemeester Brouwer dinsdag. Het Amsterdamse politiekorps vindt het een goed idee. 'Als je veelpleger bent, ben je je anonimiteit kwijt', aldus een woordvoerster dinsdag. Vorige maand gebruikte de Amsterdamse politie deze aanpak al bij een andere groep, door foto's van hooligans op internet te plaatsen. De Rotterdamse politie wilde dinsdag niet reageren.

Het Openbaar Ministerie liet weten niets voor de plannen van Vogelzang te voelen. 'Veelplegers moeten door politie en OM worden aangepakt en niet door burgers. Het publiceren van hun foto's herbergt het risico van eigenrichting en is ook in strijd met de privacyregels', aldus het OM. Justitie zegt wel iets te zien in het onder voorwaarden vrijgeven van gegevens aan instanties die er gericht mee aan de gang gaan, zoals de KNVB die informatie krijgt over voetbalvandalen.

PvdA en CDA reageerden maandagvond afwijzend op de voorstellen van Vogelzang. 'Het lijkt,' vindt het Tweede-Kamerlid Wolfsen (PvdA), 'op het rondrijden van veroordeelden op de mestkar, net als in de Middeleeuwen'. CDA-woordvoerder Van Haersma Buma vindt niet dat iemand met een crimineel verleden per definitie publiekelijk aan de schandpaal mag worden genageld. 'Maar als hij verdachte is en voortvluchtig is, vind ik het een andere zaak. Dan mogen er onorthodoxe methoden worden gebruikt om de persoon op te sporen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.