Gemengde reacties op benoeming Eijk

Het bisdom Groningen-Leeuwarden reageert met gemengde gevoelens op het vertrek van bisschop Wim Eijk naar Utrecht. Vicaris-generaal Leo van Ulden had wel verwacht dat de bisschop wegens zijn kwaliteiten eens elders zou worden benoemd, maar het is na acht jaar al zover. Van Ulden is echter ‘ook wel een beetje trots’ dat de bisschop van het noordelijke bisdom aartsbisschop wordt.

Voorzitter Henk van Hout van de Raad van Kerken in Nederland vindt het moeilijk te zeggen wat de benoeming van Wim Eijk tot aartsbisschop van Utrecht voor de oecumene betekent. Hij hoopt dat Eijk snel binnen de raad kennis zal komen maken. Van Hout vindt het een voordeel dat Eijk in het noordelijkste bisdom van Nederland actief was. De katholieken zijn daar in de minderheid en moeten wel met andere kerken samenwerken. De voorzitter hoopt dat Eijk als aartsbisschop de goede traditie van zijn voorgangers Willebrands en Simonis zal voorzetten.

Tijd van crisis
De bisdomraad van het aartsbisdom Utrecht is verheugd over de snelle benoeming van een opvolger voor kardinaal Ad Simonis. Hij heet Wim Eijk hartelijk welkom en ziet vol vertrouwen de toekomst tegemoet. De raad vindt het positief dat de nieuwe aartsbisschop heeft aangekondigd de komende tijd uitgebreid met zijn nieuwe bisdom kennis te willen maken. Ook de bisschoppen zijn blij met de benoeming. Zij zijn Wim Eijk dankbaar dat hij ‘in een tijd van crisis op velerlei gebied, maar ook van hoop die leven doet’ de benoeming tot aartsbisschop van Utrecht heeft aanvaard.

Het RKK-programma kruispunt wijdt dinsdag een extra uitzending aan de benoeming van Wim Eijk tot aartsbisschop van Utrecht. Presentator Leo Fijen spreekt met Eijk. Bekenden van de nieuwe aartsbisschop geven hun mening over de benoeming. De uitzending begint om 17.05 uur op Nederland 2.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden