Gemengde reacties in Azie op excuses Japanse premier

In Azië is verdeeld gereageerd op de spijtbetuiging van de Japanse premier Murayama over de rol van Japan in de Tweede Wereldoorlog....

AFP; REUTER

AFP, Reuter

TOKYO

Het was voor het eerst dat een Japanse premier het gevoelig liggende woord verontschuldiging gebruikte in verband met de Tweede Wereldoorlog. Er werd echter op gewezen dat Murayama tijdens zijn verklaring steeds sprak over ik en niet over wij.

De premier zei na afloop van zijn verklaring dat die niet betekent dat Tokyo nu nieuwe individuele schadeclaims gaat honoreren. Die kwestie is afdoende geregeld in het vredesverdrag dat in 1952 in San Francisco werd gesloten en in bilaterale verdragen, aldus Murayama.

Vele Aziatische landen, die het meeste te lijden hadden van de Japanse agressie, hebben kanttekeningen gezet bij de verklaring. Zij gingen echter niet zover als sommige Westerse organisaties van veteranen die de verklaring onvoldoende vinden. In tegenstelling tot de Britse oorlogsveteranen verwelkomde Londen de spijtbetuiging. Ook de VS spraken hun vreugde erover uit. De Australische premier Keating verwacht dat de verontschulding de meeste tegenstanders van Japan tijdens de oorlog tevreden zal stellen.

China prees de verontschuldigingen maar wees er op dat velen in Japan, onder wie politici, nog steeds ontkennen dat Japan fout is geweest. President en partijleider Jiang Zemin zei dat 'het Japanse kabinet een niet onaanzienlijk aantal leden telt die meerdere malen de Japanse invasie in China hebben ontkend. Dat zal het Chinese volk nooit aanvaarden.'

De Zuidkoreaanse president Kim Young-sam zei in een herdenkingstoespraak dat zijn land afwacht wat de excuses in de praktijk betekenen. Hij riep Tokyo op serieus historische waarheden te onderkennen en openbaar te maken. Japan bezette Korea van 1910 tot 1945.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden