Update

Gemengde gevoelens over miljoenenhulp aan PSV

De hulp van de gemeente Eindhoven aan PSV is met gemengde gevoelens in de gemeenteraad ontvangen. Coalitiepartij GroenLinks is tegenstander en binnen coalitiepartij PvdA zijn de meningen verdeeld. Coalitiegenoot VVD en oppositiepartij CDA reageren positief.

GroenLinks liet in een schriftelijk verklaring weten tegen het voorstel te zijn. De partij is principieel tegen overheidssteun aan bedrijven. Verder vindt de partij dat PSV het aan zich zelf heeft te wijten dat het in zwaar weer is gekomen, onder meer door het betalen van topsalarissen aan spelers.

Verkeer signaal
Steun aan PSV is een verkeerd signaal aan de burgers in tijden van bezuinigingen, schrijft fractievoorzitter Renate Richters.

PvdA-fractievoorzitter Mieke Verhees wil niet vooruitlopen op de discussie die nog in fractie moet worden gevoerd. 'De meningen zijn verdeeld. Ik verwacht geen eenduidig standpunt.'

Maatschappelijk belang
Oppositiepartij CDA is positief over de steun aan PSV. 'PSV is van groot maatschappelijk belang voor Eindhoven. Het lijkt een risicoloze deal tussen de gemeente en PSV. Dat is ook in tijden van bezuinigingen goed uit te leggen in de stad. We willen wel dat het plan voor de zekerheid nog een keer wordt doorgelicht', aldus fractievoorzitter Maarten Houben.

VVD-fractievoorzitter Monique List is 'heel positief' over de afweging van het college en zegt dat de economische waarde van PSV voor de stad groot is. Een definitief of unaniem standpunt heeft de partij nog niet.

Eindhoven leent 48,6 miljoen euro om de grond onder het PSV-stadion en trainingscomplex De Herdgang te kopen. PSV huurt de grond voor 2,4 miljoen euro per jaar.

Voorwaarden
De gemeente Eindhoven stelt strikte voorwaarden aan de hulp aan PSV. De club mag in de begroting geen rekening houden met voetbal in de lucratieve Champions League en het geld dat PSV ontvangt uit de verkoop van grond aan de gemeente, moet eerst worden gebruikt om schulden af te lossen. Wethouder Staf Depla (Financiën) heeft dat vandaag bekendgemaakt op een persconferentie.

Erfpacht
De gemeente Eindhoven leent 48,6 miljoen euro om de grond onder het PSV-stadion en trainingscomplex De Herdgang te kopen. PSV huurt de grond voor 2,4 miljoen euro per jaar. Het erfpachtcontract is afgesloten voor veertig jaar. De gemeente denkt 2,1 miljoen euro per jaar nodig te hebben voor rentelasten. Wethouder Staf Depla (Financiën) zegt dat de transactie de gemeente geen geld kost.

Als PSV failliet gaat, wordt de gemeente eigenaar van het stadion. De waardeontwikkeling van de grond is voor de gemeente. De risico's voor de gemeente zijn zo afgedekt, aldus wethouder Depla.

PSV betaalt de gemeente jaarlijks aan het begin van het voetbalseizoen uit de verkoop van seizoenkaarten. Adviseurs van de gemeente Eindhoven zeggen dat er geen sprake is van staatssteun.

Voor het raadsvoorstel is in het Eindhovense college geen unanieme steun. De wethouders Mary Fiers (PvdA) en Lenie Scholten (GroenLinks) stemden tegen.

65 miljoen
PSV denkt dat de weg naar structureel herstel is ingezet met de financiële impuls door de gemeente, sponsors en investeerders, zo meldde PSV-directeur Tiny Sanders.

Door de verkoop van grond aan de gemeente telt PSV 40 miljoen euro op bij zijn vermogen, Philips leent 20 miljoen euro aan de club en nog niet genoemde investeerders zijn van plan geld in de club te steken

Arbeidsplaatsen
De club grijpt structureel in door veertien arbeidsplaatsen (media, marketing, opleiding) te schrappen. Voor spelers is eerder een salarisplafond ingesteld en worden de premies beperkt.

Aan de voorwaarde van de gemeente om niet structureel te rekenen op deelname aan de Champions League een keer per drie jaar, kan PSV nog niet voldoen. Sanders zegt daarover dat ook dat nog moet lukken.

Inkomsten
PSV genereerde structureel extra inkomsten van subsponsors zoals Freo, Mercedes, Menzis en VDL à 5 miljoen euro. De club gaat werken met een begroting van 60 miljoen euro per jaar.

PSV klopte aan bij de gemeente na presentatie van de jaarcijfers over het seizoen 2009-2010. De club leed dat jaar een verlies van 17,5 miljoen euro. 'Als het niet nodig was, hadden we het niet gedaan', zei Depla over de huidige financiële situatie bij PSV.

Wethouders Staf Depla (links) en Joost Helms tijdens de persconferentie over de hulp van de gemeente aan PSV. FOTO ANP
PSV-directeur Tiny Sanders tijdens de persconferentie in het stadhuis van Eindhoven. FOTO ANP
Het trainingscomplex De Herdgang van PSV. Eindhoven leent 48 miljoen euro om PSV te helpen. Met het geld koopt de gemeente de grond onder het PSV-stadion en onder trainingscomplex De Herdgang. FOTO ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden