Gemengde gevoelens bij excuses NAM

De Groningse gedeputeerde William Moorlag heeft een gemengd gevoel bij het excuses van de NAM. 'Directeur Gerald Schotman spreekt warme woorden', zegt Moorlag. 'Zijn excuses lijken oprecht. Maar tegelijkertijd neemt de NAM ook afstand van het rapport van de OvV.'

Beeld anp

De OvV concludeerde dat de NAM tot 2013 meer onderzoek had moeten doen naar de gevolgen van de gaswinning. NAM-directeur Gerald Schotman betoogt op zijn beurt dat er tot 2013 geen reden was om de bevingen te zien als een risico voor de veiligheid. 'De NAM is het dus oneens met de belangrijkste conclusie en daarmee winnen ze het vertrouwen van de Groningers niet terug.'

De Groninger Bodem Beweging (GBB) noemt de excuses van de NAM voor de aardbevingen in Groningen 'een goed begin'. 'Maar wat hebben we in Groningen aan woorden? We willen geen woorden. We willen daden', reageert Dick Kleijer van de GBB.

NAM-directeur Gerald Schotman bood eerder vandaag de Groningers niet alleen zijn excuses aan, hij beloofde ook de communicatie met de inwoners te verbeteren.

Volgens Kleijer is dit echter niet het voornaamste probleem. 'Het was mooier geweest als de NAM een attitudeverandering had beloofd. Het wordt tijd dat de NAM de Groningers als slachtoffers en met respect gaat bejegenen', zegt hij. 'Het getuigt in ieder geval van weinig respect om dik twee maanden na het rapport nog met een reactie te komen.'

Excuses voor gevolgen aardbevingen
De NAM bood eerder vandaag de inwoners van Groningen haar excuses aan voor de gevolgen van de aardbevingen die het gebied teisteren. 'Ik betreur het ten zeerste dat de aardbevingen voor zo veel mensen tot problemen leiden', zei NAM-directeur Gerald Schotman.

Hij reageerde daarmee op het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OvV) waaruit bleek dat de veiligheid van de inwoners van Groningen tot 2013 geen rol heeft gespeeld. Het is de eerste keer dat de NAM met excuses komt.

Schotman zegt te betreuren dat de NAM 'niet eerder verdergaand onderzoek naar de veiligheidsrisico's' heeft gedaan. 'We hadden nieuwsgieriger kunnen zijn naar wat er precies gebeurt in en boven de bodem in Groningen. We hadden meer open kunnen staan voor geluiden van buiten. Dat dat niet is gebeurd, betreur ik.'

Volgens Schotman is er tot aan de beving bij Huizinge in 2013 geen verregaand onderzoek gedaan omdat de NAM meende dat er geen aanleiding was te denken dat de aardbevingen een gevaar voor de veiligheid zouden vormen. Ook onder andere het KNMI en TNO deelden die mening, zegt de directeur.

Erkennen
De OvV had in het rapport gezegd dat de bij gaswinning betrokken partijen, waaronder dus de NAM, moesten erkennen dat zij tot 2013 niet zorgvuldig met de veiligheid van Groningers zijn omgesprongen. De raad concludeerde ook dat de communicatie met de Groningers verbeterd moest worden.

Voor 1 mei moeten een aantal onderzoeken naar veiligheidsrisico's klaar zijn. Schotman zegt dat de NAM de resultaten van die onderzoeken 'in begrijpelijke taal zal delen met een breed publiek'. Ook wil de directeur alle langlopende schadegevallen die bij de NAM in behandeling zijn nog dit jaar afhandelen.

Geen excuses
Eerder liet een woordvoerder van de NAM in februari nog weten 'geen excuses aan te zullen bieden voor iets dat dat wij niet wisten'. De woordvoerder voegde daar nog aan toe dat de 'andere betrokken partijen ook niet wisten dat de veiligheid van de Groningers in het geding was'.

Beeld anp
Een boortoren van de NAM op een productielocatie voor aardgas nabij het dorp 't Zandt.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden