Gemene briefjes

Amerikaanse thrillerschrijvers hebben het maar makkelijk. Wanneer ze gruwelijke seriemoorden in hun boeken verwerken, doen ze de werkelijkheid zelden geweld aan....

Grote samenzweringen waarbij CIA, mafia, FBI en nog wat overheidsdiensten een hoofdrol spelen? Ze hoeven niet te overdrijven, want de Amerikaanse realiteit is vaak fantastischer dan een (thriller)schrijver kan bedenken.

De Nederlandse collega's zitten opgescheept met hùn werkelijkheid, die stukken minder opwindend is. Je kunt wat spelen met de BVD (Tomas Ross), je kunt nog eens wroeten in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog (Chris Rippen), je kunt wat harde acties uit de krakerswereld benutten (Henk Apotheker), maar dan heb je het wel gehad. Hier is geen Hannibal Lecter actief.

Theo Capel, zelf een groot liefhebber van de Californische school, kent de beperkingen. Zijn Hank Stammer doet dus niet aan snelle achtervolgingen per auto (hij verplaatst zich per fiets, soms zelfs per schaats), gaat zelden op de vuist (al vangt hij in het café wel eens een klapje op), en langbenige blondines kruisen ook zelden zijn pad (hij brengt af en toe op de fiets een meisje thuis).

In zijn nieuwste Stammer-boek Slinks nieuws werpt Capel zich op een waar gebeurde geschiedenis uit de vaderlandse journalistiek. De hoofdredacteur van het progressieve weekblad VZZ benadert Stammer om uit te zoeken wie van zijn redactie stiekem gemene briefjes naar zijn redacteuren stuurt.

Die 'anonieme brieven-affaire' speelde in de jaren tachtig bij Vrij Nederland, en hoewel hoofdredacteur Rinus Ferdinandusse werd verdacht is de zaak nooit opgelost.

In deze 'sleutelroman' lost Stammer de zaak wel op. Voor het zo ver is, ontmoet hij op zijn pad tal van redacteuren van VZZ, in wie de goede verstaander èchte journalisten van Vrij Nederland zal herkennen. VZZ-hoofdredacteur Huib Brandenburg is een synthese van Joop van Tijn en Rinus Ferdinandusse. Parool-hoofdredacteur Sytze van der Zee en de VN-redacteuren Ageeth Scherphuis en Igor Cornelissen spelen belangrijke bijrollen, onder makkelijk te raden pseudoniemen. Grachtengordel-watchers zullen nog wel deze en gene herkennen.

Het is allemaal aardig en humoristisch, maar spannend? Nou nee. Stammer sukkelt van het ene café naar het andere, hij gaat eens pokeren, slaat een balletje golf en prikt een vorkje met een adellijke dame. Herkennen we daar prinses Irene? Het is in ieder geval haar voormalige amant Ronnie Wolff (in dit boek opgezadeld met de ingewikkelde naam jonkheer Roeland van Zumbeck de Koedsfelt), die in de finale voor enig wapengekletter zorgt.RB

Theo Capel: Slinks nieuws.

Luitingh-Sijthoff; ¿ 29,90.

ISBN 90 245 1314 6.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden