Nieuws

Gemelde besmettingen op niveau eind januari, wel meer mensen getest

Komt de gevreesde derde golf er nu echt aan? Voor de tweede dag op rij meldt het RIVM meer dan zesduizend besmettingen, met gemiddeld ruim 5 duizend positieve testen per dag de afgelopen week zijn de cijfers weer op het niveau van eind januari. Wel laten veel meer mensen zich testen.

Een coronatest wordt afgenomen voorafgaand aan het Fieldlab Back to Live Dance Festival. Beeld Marcel van den Bergh
Een coronatest wordt afgenomen voorafgaand aan het Fieldlab Back to Live Dance Festival.Beeld Marcel van den Bergh

Het is de afgelopen week veel drukker in de teststraten, dus mogelijk wordt in ieder geval een deel van de stijging veroorzaakt doordat nu meer besmettingen worden geregistreerd, niet doordat daadwerkelijk meer mensen besmet raken met het virus.

Vandaag meldt het RIVM 6.446 besmettingen, het hoogste aantal sinds half januari. Dagcijfers zeggen vaak niet veel, maar ook op weekbasis neemt het aantal meldingen toe. Afgelopen week hebben 35.669 Nederlanders een positieve testuitslag gekregen, 13 procent meer dan in de eerste week van maart. Vorige week zaterdag waren er 5.336 nieuwe besmettingsmeldingen.

Het aantal testen neemt flink toe, ook bij kinderen in de basisschoolleeftijd. Tussen 1 en 7 maart zijn bijna 54 duizend kinderen tussen de 4 en de 12 getest, bijna vier keer zoveel als in de week van 8 februari, toen de scholen open gingen. Hoeveel kinderen sindsdien zijn getest maakt het RIVM dinsdag bekend. Jonge kinderen blijken nog steeds minder vaak besmet dan tieners en twintigers, vooral in die leeftijdsgroepen stijgt het aantal meldingen. De daling van het aantal positieve testen zet door bij 80-plussers, de groep waarvan inmiddels een groot deel gevaccineerd is. Aangezien het risico op een ernstig ziekteverloop bij ouderen veel groter is dan bij jongeren, is dit een lichtpuntje in de cijfers.

Als mensen zich sneller laten testen kan het aantal meldingen toenemen, ook als de uitbraak niet daadwerkelijk verergert. Aan de andere kant kunnen ook meer mensen zich laten testen omdat klachten een coronabesmetting wijzen vaker voorkomen, dan kan weldegelijk sprake zijn van een snellere verspreiding van het virus. Een belangrijke graadmeter hierbij is het percentage positieve testen, als dit daalt is een kleiner deel van de uitgevoerde testen positief, en wordt de stijging van het aantal meldingen waarschijnlijk grotendeels veroorzaakt door ander testgedrag. Na een flinke daling in de afgelopen maand, van ruim 10 procent tot minder dan 8 procent, stabiliseert dit percentage de laatste dagen. Hierdoor lijkt het waarschijnlijk dat nu toch weer sprake is van een reële stijging van het aantal besmettingen in Nederland.

De toename van het aantal besmettingen is geen regionale aangelegenheid. De meeste positieve testen zijn gemeld in de veiligheidsregio Noord-Holland-Noord en in Zaanstreek-Waterland. Daar zijn de cijfers echter al enige weken hoog, grote stijgingen zijn juist te zien in Gelderland-Midden, Noord- en Oost-Gelderland, Zeeland en Twente. Elk van deze regio’s zag het aantal gemelde besmettingen deze week met meer dan 30 procent stijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden