Gemeenteraden verplichten ambtenaren homo’s te trouwen

In steeds meer gemeenteraden worden moties aangenomen die ambtenaren verplichten homoseksuelen te huwen. Die trouwverplichting druist in tegen het regeerakkoord, waarin staat dat gewetensbezwaarde ambtenaren homouwelijken mogen weigeren....

De Noord-Brabantse gemeente Drimmelen gaat in de strijd tegen de passage in het regeerakkoord een stap verder dan een motie. Een zogeheten weigerambtenaar mag niet langer huwen in deze gemeente met 27 duizend inwoners. Volgens burgemeester Gert de Kok is dat een gevolg van een motie die de gemeenteraad unaniem heeft aangenomen.

Hans Kuijpers van Groen Drimmelen diende vlak nadat het regeerakkoord bekend werd de motie in. ‘Het weigeren van homohuwelijken is een mogelijk begin van discriminatie.’ Daarmee doelt hij op bijvoorbeeld het weigeren van huwelijken van allochtonen. Volgens hem telt de gemeente twee ‘weigerambtenaren’, die hun huwtaak neer moeten leggen. ‘De ene helft van Drimmelen is protestants, de andere katholiek. Ik denk dat het weigeren vooral uit de protestantse biblebelt-hoek komt.’

De ChristenUnie is initiatiefnemer van de passage in het regeerakkoord. De partij meent dat trouwambtenaren heel goed afspraken kunnen maken over het onderling verdelen van huwelijken. In het akkoord staat dat weigeren mag, zolang in de gemeente een ambtenaar aanwezig is die het huwelijk kan voltrekken.

De fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Kamer, Arie Slob, is verbolgen over de actie van de gemeenteraad in Drimmelen. ‘Het regeerakkoord geeft geen enkele reden om buitengewoon ambtenaren te verbieden huwelijken te voltrekken als zij moeite hebben met het homohuwelijk. Die interpretatie past absoluut niet bij de afspraken van het kabinet.’ Hij overweegt opheldering te vragen bij minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken (PvdA).

Ook het CDA wil dat de bewindsvrouw gaat praten met gemeenten. Kamerlid Liesbeth Spies vindt dat momenteel te veel misverstanden bestaan rond de weigerambtenaren. Gemeenten moeten zelf bepalen of zij weigerambtenaren in dienst nemen, zei premier Balkenende donderdagavond tijdens het debat over de regeringsverklaring. Dat doen ze nu massaal. Van Groningen tot Rotterdam worden in gemeenteraden moties aangenomen. In het Gelderse Brummen legde wethouder Dick ter Maat (CDA) zijn taken als huwelijksambtenaar neer. Ook daar is een motie aangenomen tegen weigerambtenaren. Ter Maat noemt dat ‘discriminerend’.

In Leeuwarden werd in 2002 een weigerambtenaar ontslagen. Via de rechter kreeg ze haar baan terug. Het is dus de vraag of Drimmelen daadwerkelijk de ambtenaren van de huwtaken kan ontheffen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden