Gemeenteraad
Het belangrijkste moment in de verkiezingsuitzending rond de gemeenteraadsverkiezingen van de NOS was de bekendmaking van de uitslag van de peiling voor de zetelverdeling in de Tweede Kamer....
Het betrof hier virtuele zetels, waarschuwde Ferry Mingelen, maar je kon duidelijk zien dat deze cijfers de enige waren die hem echt interesseerden.
De gemeenteraadsverkiezingen zijn hopeloos achterhaald. Behalve in Almere en Den Haag, want daar leken ze nog het meest op landelijke verkiezingen vanwege de deelname van de PVV. Wat in ons land ooit de meest directe vorm van democratie was – stemmen op je buurman – is gedegradeerd tot een peiling.
Het was ronde 1 van de parlementsverkiezingen.
Misschien kunnen we er voortaan beter één nationale verkiezingsdag van maken, een feestdag van de democratie, waar we de vertegenwoordigers van alle gremia kiezen, van europarlement tot Tweede Kamer, provincie en gemeente. Doet Maurice de Hond verder de peilingen, hoeven we daarvoor geen stemhokjes meer in te richten. En het scheelt ook nog flink in de campagnekosten.
Zelf deed ik gisteren ook alsof Alkmaar overweegt een veel te dure gemeentestraaljager aan te schaffen en alsof en bataljon Alkmaarse dragonders momenteel orde op zaken stelt in een islamitische zustergemeente en onlangs na veel gesoebat werd teruggeroepen.
Ik had de Stemwijzer voor Alkmaar er wel even bijgepakt, maar zeker de helft van de voorgelegde kwesties kwam mij volstrekt onbekend voor. Maakte niks uit, ik wist toch al op welke partij ik zou gaan stemmen.
Alle nieuwsmedia reisden de afgelopen weken af naar de provincie, plukten twee lokale lijsttrekkers van de straat, zetten een lessenaar in het plantsoen en lieten de twee debatteren over het ophangen van een veiligheidscamera bij het plaatselijke café. Een soort politiek Van Gewest tot Gewest was het. Alleraardigst, maar toch meer folklore dan lokale democratie.
Toen het er de afgelopen dagen op aankwam, zagen we gewoon de grote jongens uit Den Haag weer aanschuiven voor de echte wedstrijd.
In het debat bij Pauw & Witteman deed Femke Halsema dinsdagavond nog haar best om op enkele mooie succesjes van GroenLinks-wethouders in diverse gemeenten te wijzen, maar dat ging in het landelijke rumoer hopeloos verloren.
Agnes Kant van de SP tekende in hetzelfde programma haar doodvonnis als lijsttrekker van de SP. Een tijdje geleden zag ik haar in het programma 24 uur met... van Wilfried de Jong: een aardige,intelligente en ontspannen vrouw met een knappe conditie op de loopband.
Bij P & W en ook een dag eerder, in het debat van Eénvandaag, kreeg de verbeten Agnes Kant weer de overhand. Een verongelijkt type met woedende mond en vuurspuwende ogen, dat per zin zeker tienduizend kiezers kwijtraakte.
Waarom slaagt niemand erin Agnes Kant uit te leggen dat ze cool moet blijven? In de peiling zakte de SP van 25 naar 11 zetels, en hoewel Agnes moedig volhield dat de campagne nog moet beginnen, hoefde je geen helderziende te zijn om te weten dat ze dreigt te sneuvelen op een peiling tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.
Jan Marijnissen leek er bij De Wereld Draait Door in elk geval klaar voor om de zaak weer over te nemen.
Wouter Bos overleefde de gemeenteraadsverkiezingen, Femke Halsema en Alexander Pechtold wonnen de gemeenteraadsverkiezingen, Mark Rutte kwam terug tijdens de gemeenteraadsverkiezingen en Jan Peter Balkenende kwam er heel slecht vanaf, tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.
Hoewel hij in het slotdebat vond, dat dat best meeviel.