Gemeenteraad stemt in met 'megakerk' in Zeeuws vissersdorp Yerseke

De grootste kerk van protestants Nederland mag worden gebouwd in het Zeeuwse visserdorp Yerseke. Bij de hoofdelijke stemming in de gemeenteraad stemden dinsdagavond tien raadsleden voor en acht tegen.

De gemeenteraad van Reimerswaal is bijeen over de eventuele bouw van een nieuwe kerk van de gereformeerde gemeente in Yerseke. Beeld anp

De omvang en de ligging van het godshuis leidde tot veel verzet. Omwonenden verwachten verkeershinder en hekelen de bouw van de 'megakerk' aan de rand van een natuurgebied.

Op 3,8 hectare zal een parkeerplaats voor 353 auto's komen, een woning voor de dominee, een voor de koster en een zalencomplex met een kerkgebouw waarvan de torenspits 49,3 meter de lucht in reikt. In de kerk zal plaats zijn voor tweeduizend gelovigen. De orthodoxe geloofsgemeenschap heeft al ruim 4 van de begrote 13 miljoen ingezameld.

'Dit is heel erg jammer', zegt raadslid Andries Jumelet van de ChristenUnie over de stemming. 'Yerseke Moer, waar de kerk gebouwd moet worden, is een uniek natuurgebied. Daar mag niet gebouwd worden, staat in het omgevingsplan. Ik verwacht dan ook dat de Raad van State er korte metten mee gaat maken.' Boze bewoners hadden de stap naar de raad al aangekondigd.

Een van twee VVD'ers tegen

De SGP vormt samen met het CDA en de VVD een coalitie in de gemeente Reimerswaal, waar Yerseke onder valt. In hun coalitieakkoord spraken zij drie jaar geleden af dat er een nieuwe kerk zou komen. Maar CDA en VVD hebben kortgeleden hun twijfels geuit. Uiteindelijk stemde de hele CDA-fractie voor en een van de twee VVD'ers tegen.

De stem voor van VVD-raadslid Jan Cees van der Endt bleek cruciaal. Zijn enige fractiegenoot Thea Laban, fel tegenstander van het plan, liet zich niet overtuigen. Ondanks dat ze is bedreigd vanwege haar standpunt, schrijft een aanwezige verslaggever van de Zeeuwse krant PZC.

Lees ook

'Megakerk' zorgt voor rumoer
Rumoer over de bouw van een nieuw, groot gebedshuis gaat vandaag de dag steevast om een moskee. Zo niet in Yerseke. Daar is het de aangekondigde bouw van een 'megakerk' van de gereformeerde gemeente die tot ophef leidt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.