Gemeenteraad Mostar kiest eensgezind burgemeester

De gemeenteraad van Mostar heeft woensdag de eerste stap gezet richting vereniging van de stad. Tijdens de eerste zitting koos de raad een burgemeester....

REUTER; AFP

Reuter, AFP

MOSTAR/GENEVE

Na een zitting van zeven uur koos de raad bij geheime stemming de Kroaat Ivan Prskalo als burgemeester van de stad en de Moslim Safet Orucevic als zijn vervanger. Orucevic was sinds de oorlog burgemeester van het oostelijke deel van Mostar dat voornamelijk wordt bewoond door Moslims.

De Kroatische burgers aan de westoever van de rivier de Neretva hadden zich eerder met man en macht tegen de inauguratie van de gemeenteraad verzet. Als formele reden hiervoor noemden zij fraude bij de verkiezingen van 30 juni en weigerden zij de uitslag te erkennen. Die was gunstig uitgevallen voor de Moslim-partijen, die een vereniging van de stad voorstaan. De Kroaten hebben nooit verbloemd dat zij Mostar het liefst als hoofdstad van hun 'etnisch zuivere' staatje Herceg-Bosna zouden zien.

Deze patstelling duurde tot begin vorige week, toen na koortsachtige onderhandelingen werd besloten tot benoeming van een Kroaat als burgemeester. De zitting was een voorwaarde voor de verlenging van het mandaat van de Europese Unie, die de stad al sinds maart 1994 bestuurt.

De EU wil het bestuur geleidelijk overdragen en de komende maanden nog toezicht houden op een goede afwikkeling van de door haar geïnitieerde projecten voor de wederopbouw en hereniging van de stad. Mostar was tijdens de oorlog in 1993 toneel van de ernstigste gevechten tussen Moslims en Kroaten.

'We zijn ons er wel van bewust dat beide zijden compromissen hebben gesloten. En we zij er nu absoluut van overtuigd dat we de goede kant op gaan', aldus sir Martin Garrod, de hoogste EU-bestuurder van Mostar.

Bijna tegelijkertijd met de benoeming van de burgemeester in Mostar, werden in Genève de Kroatische president Tudjman en zijn Bosnische ambtgenoot Alija Izetbegovic het eens over maatregelen voor de onmiddellijke ontmanteling van Herceg-Bosna. De Kroatische ministaat in het zuiden van Bosnië vormde een bedreiging voor het voortbestaan van de Moslim-Kroatische Federatie, zo concludeerden de presidenten. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Warren Christopher zat de top over de voortgang van het vredesproces voor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden