Gemeentepersoneel kreeg slechts gouden handdruk van vijftig gulden

De kredietcrisis van nu deed mij denken aan de financiële crisis in de jaren dertig . Ik werkte als jongste bediende in de Universiteitsbibliotheek (UB) in Amsterdam....

Vier jaar lang kreeg ik een periodiek (jeugdloon) en vier keer loonsverlaging. Zeshonderd man gemeentepersoneel werd ontslagen. Wij kregen een gouden handdruk van vijftig gulden mee.

Tweemaal per dag moesten we stempelen, iedere week op andere tijden. Ter controle. Destijds had Nederland 5 miljoen inwoners, en 600 duizend werklozen. Vaklui van 25 en ouder zaten zes tot zeven jaar zonder werk, zij waren te duur. Jongens van de ambachtsschool werden wel aangenomen. De controlerend arts had toen nog twee wachtkamers: een voor ambtenaren en een voor werklieden.

Mensen die in de bouw, in fabrieken of in de haven werkten, kregen drie dagen vakantie per jaar. Bank- en overheidspersoneel een week. In de goede tijd kreeg het volwassen overheidspersoneel 25 gulden aan vakantiegeld, jeugdigen ontvingen 12 gulden 50. Dit werd toen ook afgeschaft.

Armoede!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden