Gemeenten zoeken vaak hun heil bij groene 'sjoemelstroom'

Bijna één op de tien gemeenten koopt voor zichzelf geen groene stroom in. Ze voldoen daarmee niet aan het doel van gemeentelijke overheden om voor zichzelf alleen duurzame energie te gebruiken. Gemeenten die dat wel doen, worstelen met de vraag wat 'echte' groene stroom is en stellen daar vaak geen strenge eisen aan. Dit blijkt uit een enquête van de Volkskrant onder Nederlandse gemeenten.

AMSTERDAM - Hun duurzame inkoop bestaat grotendeels uit stroom die alleen op papier is 'vergroend' met certificaten van vooral Noorse waterkrachtcentrales. Die methode is omstreden omdat er in werkelijkheid niet één kilowatt duurzame stroom extra voor wordt opgewekt. Formeel wordt met deze 'sjoemelstroom' wel aan de eisen voor duurzame inkoop voldaan.

Van de 154 gemeenten die vragen beantwoorden van het Volkskrant-onderzoek, gebruiken er 139 groene stroom. Slechts 53 van hen stellen als voorwaarde dat die stroom ook echt volledig duurzaam is opgewekt en niet (deels) via certificaten in het buitenland is verduurzaamd.

Duurzaam inkopen is sinds enkele jaren officiële doelstelling van de overheid. Gemeenten hebben beloofd het vanaf volgend jaar volledig te zullen doen. Vijftien gemeenten, waaronder Neerijnen en Weert, voldoen daar op energiegebied nog helemaal niet aan, blijkt uit de enquête.

Dat is een kwestie van overmacht, zegt de woordvoerder van Neerijnen. De gemeente zit nog vast aan een contract met een 'grijze' stroomleverancier. Zodra dat is afgelopen, wordt overgestapt op groene stroom. 'Over wat voor soort groene stroom dat wordt, hebben we nog niet nagedacht.'

Sommige gemeenten proberen hun 'sjoemelstroom' te vervangen door duurzamere alternatieven. Zo wil Hilversum na 2015 samen met andere gemeenten in de Gooi en Vechtstreek de voorwaarde stellen dat de groene stroom 'het areaal van duurzame energieopwekking vergroot en dus bijdraagt aan concrete vergroening van de stroomvoorziening'.

Ook de gemeente Arnhem vindt haar huidige groene stroom niet groen genoeg meer. In de nieuwe aanbesteding zal samen met buurgemeenten niet alleen worden geëist dat de energie echt duurzaam wordt opgewekt, maar ook dat dit in de regio zal gebeuren. 'Daarbij denk je al snel aan windmolens of zonnepanelen, maar de criteria zijn nog niet klaar', aldus de woordvoerder.

De Rijksoverheid is op papier een van de grootste afnemers van groene stroom in Nederland. Eind vorig jaar bleek dat ook deze energie grotendeels wordt vergroend door de aankoop van certificaten van waterkrachtcentrales. Die produceren stroom voor onder andere Noorse klanten zonder het product 'groen' te noemen. Door het bijbehorende groene etiket ('garantie van oorsprong' of GVO) afzonderlijk te verkopen, kunnen de energiemaatschappijen er extra aan verdienen.

In de Tweede Kamer zei minister Kamp (VVD) van Economische Zaken daar geen moeite mee te hebben. 'In Noorwegen zijn veel hoogteverschillen en is veel water. Ze produceren daar meer dan ze verbruiken en verkopen een deel daarvan via certificaten aan Nederland. Als dat kan, is dat prima.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden