Gemeenten zien ruimte voor loonsverhoging voor 180 duizend ambtenaren

De gemeenten zijn bereid tot een loonsverhoging voor de 180 duizend gemeenteambtenaren. Dat zegt de Rotterdamse wethouder Jantine Kriens (Financiën, Personeel, Volksgezondheid) vandaag in de Volkskrant. Kriens is tevens voorzitter van het werkgeversverband van alle gemeenten. Zij ziet ruimte voor een 'geringe loonbeweging' in 2012. Voorwaarde is wel dat de bonden kunnen instemmen met een verlenging van de lopende cao tot 1 januari 2013. Met deze opstelling in het arbeidsvoorwaardenoverleg voor ambtenaren wijken de gemeenten af van de lijn van het kabinet.

Rijksambtenaren en andere medewerkers uit de publieke sector voeren in februari actie op het Malieveld in Den Haag. © anp

In het regeerakkoord van CDA, VVD en gedoogpartner PVV staat dat de ambtenarensalarissen worden bevroren, desnoods met een loonmaatregel. Het kabinet vindt een 'dubbele nullijn' (twee opeenvolgende jaren zonder loonstijging) op zijn plaats, gezien de zware bezuinigingsopdracht voor de gehele overheid.

Minister Donner van Binnenlandse Zaken vindt dat de overheid met één mond moet spreken. De gemeenten hebben daar lak aan. 'Wij hebben onze eigen verantwoordelijkheid als werkgever', stelt Kriens.

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden