Nieuwsbrandbrief

Gemeenten willen meer geld voor hun nieuwe taak: de inburgering

Gemeenten willen meer geld van het Rijk om vluchtelingen goed te laten inburgeren. Zonder extra budget en meer inspraak zal het Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht niet lukken deze nieuwe taak effectief uit te voeren, zo schrijven ze vrijdag in een brandbrief aan minister Koolmees van Sociale Zaken.

null Beeld Marcel van den Bergh
Beeld Marcel van den Bergh

De inburgering van met name vluchtelingen die nog niet zo lang in Nederland zijn, is de volgende in een reeks lastige taken die de gemeenten krijgen overgeheveld. In 2015 namen zij al een aantal zorgtaken als jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning van kwetsbare inwoners over van het Rijk. Met name door deze overgenomen zorgtaken kampen veel gemeenten met grote tekorten en klagen ze dat zij wel de kastanjes uit het vuur moeten halen, maar hiervoor onvoldoende geld krijgen.

Het Rijk heeft in 2018 besloten dat de gemeenten per 2021 verantwoordelijk worden voor de inburgering, omdat de huidige praktijk niet werkt. Migranten zijn er nu zelf voor verantwoordelijk dat ze het inburgeringsexamen halen en moeten vaak geld lenen voor lessen. Maar omdat zij de weg in Nederland niet goed kennen, zijn zij een gemakkelijke prooi voor bijvoorbeeld malafide taalscholen.

De gemeenten zijn blij dat ze de verantwoordelijkheid krijgen voor de inburgering van migranten. Zij kunnen die taak het best uitvoeren, omdat zij dicht bij hun inwoners staan, vinden ze. Tegelijkertijd bestaat echter de vrees dat ze niet genoeg geld krijgen om vluchtelingen de taal goed te leren en aan het werk te krijgen, zodat zij volwaardig kunnen deelnemen aan de maatschappij.

Passend budget

‘Als gemeenten kennen wij de behoeften en kansen van onze mensen het beste. Dat migranten goed inburgeren is in het belang van de samenleving’, zegt de Utrechtse wethouder Maarten van Ooijen. ‘Maar het nieuwe stelsel laat gemeenten te weinig ruimte en geld om hen te begeleiden. We hebben minimale invloed op het traject, maar maximale verantwoordelijkheid voor het eindresultaat.’

Zo hebben de gemeenten geen invloed op het aantal inburgeraars die instromen: dat wordt nu bepaald door het Rijk en het Centraal Orgaan Asielzoekers. Ook hebben zij geen inspraak in de regelgeving rond inburgering en is er geen geld om een gemeentelijk inburgeringsstelsel op te zetten, met bijvoorbeeld een nieuw ICT-systeem.

Volgens de gemeenten stond voor het Rijk het passend maken van het budget voorop, in plaats van het belang van de inburgeraar zelf. De tarieven die het Rijk hen wil geven, zijn volgens hen lager dan nodig, zoals is berekend door de Vereniging van Nederlandse gemeenten. Gemeenten willen bovendien dat het Rijk hen betrekt in het maken van de regelgeving. ‘Anders zal dit ten koste gaan van een effectieve inburgering van migranten.’

Het ministerie zegt hierover nog met de gemeenten in gesprek te zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden