Gemeenten willen glas samen gaan inzamelen

Een groot aantal gemeenten gaat gezamenlijk de glasmarkt op. Het inzamelen en en verwerken van glas was tot nu toe in handen van drie bedrijven....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Kotrac is op dit moment eigenlijk te klein voor Soba. Het bedrijf kan 40 duizend ton glas per jaar verwerken terwijl de Soba-gemeenten meer dan 80 duizend ton kwijt moeten. Een deel van dit glas zal voorlopig nog door de concurrentie worden verwerkt. Maar het is de bedoeling dat Kotrac uiteindelijk al het glas van Soba gaat omsmelten.

In de tussentijd zullen de gemeenten in Kotrac investeren. Hierdoor zal het bedrijf aanvankelijk een geringe winst laten zien. Maar over een jaar of vijf ligt volgens Vermeer een verdrie- of verviervoudiging van de winst in het verschiet.

Soba is er niet op uit om bedrijven over te nemen, zegt Vermeer. 'Wij streven naar de beste deal voor onze burgers. Maar wij zijn niet gediend met monopolistische situaties op een markt. Dat leidt tot prijsverhogingen. Afzonderlijke gemeenten zijn te klein om een vuist te maken. Als Soba kunnen wij dat wel.'

Bij de Samenwerkende Overheids Bedrijven Afvalverwerking zijn nu 22 gemeenten aangesloten waaronder grote als Rotterdam, Den Haag, Arnhem, en Groningen. Nog eens 27 gemeenten willen ook lid worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden