Gemeenten voeren cheque voor huishoudelijke hulp in

De dienstencheque is bedoeld voor mensen die niet meer in staat zijn op eigen kracht hun huis schoon te houden, maar die door de bezuinigingen de hulp volgend jaar (deels) niet meer vergoed krijgen. Beeld ThinkStock
De dienstencheque is bedoeld voor mensen die niet meer in staat zijn op eigen kracht hun huis schoon te houden, maar die door de bezuinigingen de hulp volgend jaar (deels) niet meer vergoed krijgen.Beeld ThinkStock

Gemeenten gaan een dienstencheque invoeren voor huishoudelijke hulp. Ze kunnen dat betalen van de 115 miljoen euro extra die het rijk uittrekt om de gevolgen van de bezuinigingen op de zorg te verzachten. Dit bevestigen het ministerie van Volksgezondheid, welzijn en sport (VWS) en branchevereniging Actiz. Regio Twente maakte woensdag bekend de kortingsbonnen in alle veertien gemeenten te willen aanbieden.

De dienstencheque is bedoeld voor mensen die niet meer in staat zijn op eigen kracht hun huis schoon te houden, maar die door de bezuinigingen de hulp volgend jaar (deels) niet meer vergoed krijgen. Zij kunnen bij de gemeente een zorgvoucher kopen voor een bedrag van rond de 10 euro. De gemeente en het rijk vullen dat aan tot ongeveer 20 euro. 'Het voordeel is dat de hulpverlener op deze manier in dienst kan blijven. Cliënten hoeven geen zwart betaalde werkster in huis te nemen', aldus een woordvoerster van Actiz.

undefined

Zorgaanbieder Fundis en dienstverlener Vebego hebben eerder deze week een plan gelanceerd voor het invoeren van de dienstencheques naar Belgisch model. Ze willen daarbij gebruik maken van een digitaal platform dat in België gebruikt wordt, waardoor het systeem snel en goedkoop kan worden ingevoerd. Volgens de organisaties kunnen ruim tienduizend banen in de zorg gered worden door de invoer van zorgvouchers.

Veertien Twentse gemeenten hebben samen al een plan opgesteld voor een dergelijk bonnensyteem, dat woensdag door staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) in ontvangst is genomen. Andere gemeenten hebben nog tot 15 oktober de tijd om hun plannen voor de besteding van het extra zorggeld in te dienen. Volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) zijn ook Nijmegen van plan de dienstencheque in te voeren.

undefined

Fraudegevoelig

Volgens Peggy van der Koelen, directeur Thuiszorg bij zorginstelling Vierstroom, overwegen veel gemeenten de invoering van de dienstencheque omdat het een inzichtelijk systeem is. 'Door de decentralisatie pakt iedere gemeente de zorg nu anders aan. Met de dienstencheque kun je tot meer eenheid komen.' De zorgaanbieder, een dochteronderneming van Fundis wil zelf ook met de vouchers gaan werken.

Niet iedereen is even enthousiast. Ella Kalsbeek, die als commissievoorzitter het kabinet dit voorjaar adviseerde over de zwart betaalde werkster, noemde het Belgische systeem fraudegevoelig. Het valt volgens haar niet te controleren of er misbruik wordt gemaakt. 'Stel dat ik mijn nichtje vier uur in de week laat schoonmaken, maar ik geef officieel door dat ik haar tien uur in dienst heb. Dan is de belastingteruggave die ik krijg over de niet gewerkte uren winst voor mij', zei ze dit voorjaar in de Volkskrant.

undefined

null Beeld Hollandse Hoogte
Beeld Hollandse Hoogte
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden